מבט אל ההיסטוריה: דרבי גביע
המאבקים העירוניים, הדרך בגביע המדינה ומעמד רבע הגמר. ההיסטוריון של מכבי חיפה, יצחק הברמן, לוקח אתכם למסע בהיסטוריה
01/03/2018 05:00
מהדרבי ה-18 בגביע (אם לא לוקחים בחשבון ששני המשחקים הנוכחים ברבע הגמר הם למעשה אחד) תצא רק מנצחת אחת. גם אם תכפה הארכה או דו-קרב פנדלים בסיום 120 דקות.
אין לקשור את המשחק הזה למצב הרוח הרע בשני המחנות נוכח כישלונות הליגה במחזור האחרון. היוקרה לא תשחק תפקיד ב"דרבי" הזה, רק הרצון לעבור לשלב הבא ולשחק בחצי הגמר. מכבי כבר הייתה שם רק לפני שנתיים, ואז חלפה בדרך לגמר גם על הפועל חיפה. ה"אדומים" לא היו במעמד חצי הגמר מאז 2004 , שנה בה הגיעו לגמר והובסו 4:1 על ידי בני סכנין. אגב, רק גיל ורמוט המשחק כיום בהפועל ולפני כחודש עזב את מכבי, השתתף אז בגמר. ועוד אנקדוטה: שופט המשחק ביום חמישי הקרוב, לירן ליאני כבר שפט במשחקים בין השתיים. אשתקד בשמינית הגמר (0:1 למכבי) וברבע גמר ב-2011 כשמכבי ניצחה 1:3.
כדאי לנצח בדרבי הנוכחי, שיהווה מנה ראשונה מרשימה לפני "ארוחה שנייה" ביום שני בליגה. הפרס למנצח, אירוח חצי הגמר ב"סמי עופר", ללא ספק יתרון כלשהו. עד היום חיפה שיחקה 45 פעמים ברבע הגמר והמאזן לא רע. 32 ניצחונות ורק 13 הפסדים. מתוכם 16 ניצחונות חוץ, והפעם מכבי מגיעה ל"דרבי" במטרה ברורה לנצח, כי כל תוצאה אחרת (פרט לתוצאת תיקו רבת שערים בדומה ל-2:2 במשחק הקודם בו הפועל הגיעה כאורחת) לא טובה.
מניצחונות החוץ ניתן לשאוב מספר ניצחונות גבוהים : 2:6 על בית"ר תל אביב (1964), 0:4 מול הפועל חיפה (1955), 0:7 על מכבי כפר קנא מליגה א' (2003) ו-0:4 נגד מכבי אחי נצרת (2009). שלושה מהניצחונות היו על הפועל חיפה שהיא מצדה גברה על יריבתה העירונית פעמיים ברבע הגמר (1:2 ב-1954 ופעם שנייה 0:2 ב-1969).
מכבי כבר השתתפה שש פעמים במשחקים כפולים ברבע הגמר. לראשונה בעונת 1972/73 מול הכח רמת גן. במשחק הראשון בקריית אליעזר, חיפה ניצחה 0:1 משער מרגלי אהרן גרשגורן. בגומלין, במגרש לא מגרש ב"גלי-גיל" שכבר לא קיים, המארחים ניצלו את העובדה שחיפה בנתה בונקר לתפארת אלא שזה קרס ארבע דקות לסיום עם שער של דני הפטל. באין הכרעה, השתיים ניגשו לפנדלים וכאן הייתה רגלם של הרמת-גנים על העליונה בנצחם 3:4.
פנדל היה גם במפגש הכפול בין מכבי חיפה ששיחקה בליגה א' לבין הפועל תל אביב (1975). שוב משחק ראשון בחיפה שהסתיים בתיקו 0:0 כאשר הקשר המקומי, יואב לוי שנחשב "מומחה" בעט ואריה בז'רנו מהפועל זינק והדף. בגומלין בבלומפילד, הפועל עלו ליתרון מרגלי משה מורדכוביץ, משה אגמי השווה ושתי דקות בתוך ההארכה יחזקאל חזום קבע 1:2 לאדומים.
מסכת ה"יסורים" של מכבי ברבע הגמר הכפול נמשכה גם ב-1982. היריב הפעם, הפועל יהוד עם משחק ההגנה המפורסם ביותר בכדורגל הישראלי. זה הוליד 0:0 בקריית אליעזר וגם בגומלין חיפה לא כבשה. מי שעשה זאת בהצלחה, יעקב אז'ובל במחצית השנייה שעקץ פעם אחת (0:1). אז'ובל זה הוא אביו של חלוץ הפועל עכו בן אז'ובל, שלפני מספר שנים שיחק תקופה קצרה בקבוצת הנערים של...מכבי חיפה.
ומי שמחפש קשר ל"דרבי" הקרוב, יקבל אותו בדמות מאמן הפועל, ניר קלינגר. כידוע, קלינגר "נולד" במכבי חיפה ובעונת 1988/89 חיפה נקלעה למשחק כפול מול הפועל באר-שבע ברבע הגמר. במשחק הראשון בבירת הנגב קלינגר העלה את מכבי ליתרון, יובל אוחנה הגיב בשער מקומי (1:1). גם בגומלין קלינגר היה מעורב. הוא כבש את השער השני, אחרי שחברו ציון מרילי כבש ראשון. חיפה ניצחה 0:2 בדרך לגמר מול בית"ר ירושלים.
בפעם הרביעית שחיפה נאלצה לעבור 180 דקות ברבע הגמר, מול מכבי נתניה בעונת ה"דאבל" (1990/91). מכבי נתניה נכנעה בקריית אליעזר 1:0 לשער של ראובן עטר בדקה ה-77 ואותה תוצאה הושגה גם בגומלין ב"קופסא" ושוב, סמוך לסיום, הפעם מרגלי אייל ברקוביץ. ב-0:1 הזה שיחקו שישה שחקנים העובדים כיום במועדון. רפי אוסמו כמנהל קבוצה, איתי מרדכי כעוזר מאמן, יניב כהן המכהן כמנהל מחלקת הנוער, אלון חרזי במחלקה הנוער והמאמנים אברהם אבוקרט ויוסי צרפתי.
איתי מרדכי היה שותף מרכזי במשחק הכפול ברבע הגמר ב-1992. הוא היה אחד משלושת המבקיעים מול מכבי פתח תקווה בחיפה, יחד עם משה גלאם ויניב כהן שקבעו 0:3, מקדמה נאה לגומלין באם המושבות. מרדכי ויניב כהן כבשו גם ב-2:2 למרות שפתח תקווה הוליכה פעמיים.
ואת הפעם האחרונה כולנו זוכרים היטב. לפני שנתיים. המסע ההרואי של מכבי חיפה שגברה בזה אחר זה על מיטב הקבוצות ה"קשות" בארץ, כולל בית"ר ירושלים, הפועל חיפה, באר שבע ומכבי תל אביב בגמר, לא היה מגיע לסיומו המוצלח אלמלא הניצחון ברבע הגמר על בני יהודה. במשחק הראשון בבלומפילד הצליח אלירן עטר להקנות יתרון ל"ירוקים", יתרון שנמחק בהמשך על ידי גל צרויה ופדרו גלבאן. רק שער של גליינור פלט, סמוך לסיום סחט 2:2 ונתן לחיפה מקדמה מסוימת.
לא בדיוק. פדרו גלבאן (31) כבש לאורחים בסמי עופר וחיפה נקלעה לצרה. ואז הגיעו גיל ורמוט וגליינור פלט וחוללו מהפך עד למחצית. בהמשך יוסי בניון ופלט ביססו את ניצחון קבוצתם 1:4 לא לפני שהשוער הסרבי ולדימיר סטויקוביץ הדף פנדל מרגלי גלבאן.
מעבר למשחקים, היו גם כובשים מוצלחים בשלב רבע הגמר והכוונה לארבעה שחקני מכבי, שלושה חלוצים וקשר, שהבקיעו שלושה שערים במשחק. הראשון ישעיהו הלד (1959) שכבש את כל שלושת השערים מול מכבי יפו בניצחון 0:3. פרט פיקנטי הקשור למשפחת הלד. בנו של "שייע", ראובן הלד ששיחק בשנות השמונים הבקיע אף הוא שלושער בגביע (המקרה היחיד במועדון !!), בשמינית הגמר 1982 לרשת הפועל לוד.
השני עם שלושה שערים, אלון מזרחי לרשת עירוני ראשון לציון (2:4) ברבע גמר 1998 שהוליך לזכייה בגביע באותה שנה. יעקובו איגביני האגדה הניגרית, לא חס על שוער מכבי קריית גת והבקיע שלישייה ברבע גמר 2002 ואחרון חביב, ואליד בדיר מול קבוצת ליגה א' מכבי כפר קנא שהגיעה לרבע הגמר ונכנעה 7:0 מול חיפה. הקשר , שלא הרבה לכבוש בשלשות, ניצל את ההזדמנות.
תזכורת למשחקי ה"דרבי" בגביע המדינה עד היום
שמינית גמר הוא גם השלב הראשון בו נערך ה"דרבי" הראשון מאז קום המדינה (1954). המארחת במגרש הפועל חיפה (אז לכל קבוצה היה מגרש משלה) ניצחה 1:2 כאשר את שער הכבוד הבקיע יצחק צבי.
ההפסד, למרות שהפועל הייתה חזקה יותר באותן שנים "הבעיר" אצל המכבים את אש התגמול. כעבור שנה, באותו מגרש, פעולת התגמול ברבע הגמר הניבה 0:4 מהדהד משערים של ישעיהו הלד, הקפריסאי סאבא ג'ורג'יוס, המאמן-שחקן אלי פוקס וג'וני הרדי שהלך לעולמו לפני כחודשיים.
מכבי הריחה את הטעם המשובח של דרבי גביע (מי חשב אז על אליפות ?) וגם בחלוף שנתיים (1957) בשלב שמינית הגמר , לראשונה באצטדיון החדש בקריית אליעזר, נערך משחק נטול סנטימנטים ומלא חומר נפץ. אחרי מחצית מאופסת, כאשר בחדרי ההלבשה במחצית המשחק נישאו נאומים חוצבי להבות מצד מאמני היריבות, התוצאה המידית התבטאה בהרחקה הדדית של אהרן אמר המכבי ועמנואל סימנדיריס שהתקוטטו בדקה ה-46. התוצאה הסופית נקבעה בדקה ה-81 מרגלי החלוץ שלמה לוי עם אחד משעריו האחרונים לזכות מכבי (0:1). הפך ל"מאנחוס" של הפועל שפיתתה אותו במקום עבודה מסודר כדי שיעבור לשורותיה.
ארבע שנים אחר כך, פגישה רביעית והפעם כבר בשלב הראשון של הגביע. 8000 צופים מילאו את יציעי האצטדיון (יציע ג' עדיין לא נבנה) והיה זה יומו של החלוץ בירוק דני שמולביץ (לימים רום...) שכבש פעמיים. חמש דקות מפתיחת המשחק וחמש דקות מפתיחת המחצית השנייה.
לקראת המפגש החמישי (1963) חיפה התמרקה. בפעם הראשונה דרבי בגמר הגביע, לראשונה גמר יצא מגבולות מרכז הארץ ולבקשת שתי הקבוצות נערך בעיר הכרמל. הרבה מהממלכתיות נעלמה, גם נשיא המדינה לא הגיע כדי להעניק את הפרס השני בחשיבותו והסתפקו בשר החינוך אהרן ידלין. למכבי, שהגיעה למעמד זה כמחזיקת הגביע מהעונה הקודמת, ועוד מול הפועל שאמורה הייתה לרדת ליגה וניצלה עקב עסקנות מוצלחת מאחורי הקלעים, היו כל הסיבות להתאכזב מההפסד 1:0 שנקבע כבר בדקה השלישית כשהקיצוני שמחה אורן הכניע את יחזקאל גרשוני, שוער מכבי. בשאר 87 הדקות הפועל התגוננה נפלא (בונקר) ולשיאם הגיעו שוערה ארנון רוקמן והבלם אורי ויינברג שגילו יכולת עמידה מדהימים.
הפועל לא ירדה, שנתיים אחר כך מכבי כן ירדה, כי לא היה ברשותה כספים להוכיח ש"דברים מוזרים" קרו במהלך הליגה. בהדרכתו של אברהם מנצ'ל, שחקנה לשעבר שהיה גם בין המפסידים בגמר 63' , מכבי הביסה את מחזיקת הגביע מכבי תל אביב 0:3 ובהגרלה נקבע ששוב יתקיים דרבי חיפני בשלב היסטורי, חצי הגמר. כאן התעוררה סוגיית מיקום המשחק.
בהפועל הציעו לקיים את המשחק (1966) בקריית אליעזר, מאמן מכבי לא התלהב ונימק זאת בכך ששחקניו צעירים, אחרי שהקבוצה עברה שידוד מערכות קיצוני, והוא חושש שהלחץ יכריע אותם. טענתו התקבלה על ידי ההנהלה המכבית ומי שלא רצה לחץ בחיפה, קיבל אותו בבלומפילד לעיני 17,000 צופים נלהבים. רובם מחיפה כי במשחק חצי הגמר השני התמודדו שמשון תל אביב והכח רמת גן נטולות מספר רב של אוהדים.
כבר בדקה ה-11 מכבי נותרה בעשרה שחקנים בעקבות הרחקתו של קשרה אהרן גרשגורן. לא לזמן רב. מגן הפועל אוז'לבו שאלתיאל ראה אף הוא את השופט הירושלמי המחמיר, אוטו פריד שולח אותו החוצה (דקה 24) ועד לדקה ה-62 התנהל משחק שקול. אז הצליח קשר הפועל, יהושע פלגי לכבוש שער, והוא לא היה מהכובשים המתמידים וכשנדמה היה שהפועל בדרך לניצחון הגיע הסיום שהשאיר לה את הכרטיס לגמר, לא לפני שהצופים היו עדים לדרמה. בדקה ה-85 מכבי קיבלה פנדל. כל שחקניה "נמלטו" מרחבת ה-16 ורק דני שמולביץ הוותיק ניגש לכדור ובבעיטה חזקה ובלתי מדויקת שלח אותו מעל למשקוף. קשר הפועל, יצחק אנגלנדר, לא ידע נפשו משמחה, פנה לעבר השופט, מחא כפיים ועף החוצה. גם במורחקים הפועל ניצחה...
שני המשחקים הבאים נערכו באצטדיון קריית חיים. נגמר 1:1 בתוצאות. ב-1969 , לעיני 15,000 צופים שחיפשו תואר נוסף לחיפה, הצליחו אבא גינדין (14) ומתי שפירא (88) להבקיע פעמיים ולנצח ברבע הגמר 0:2.
הפסד זה העלה את מפלס התשוקה המכבית לנצח ואכן, ברבע הגמר ב-1971 הירוקים חזרו לקריה וניצחו 0:1 משער של יואב לוי. למשחק זה קדמה דרמה פנימית במכבי. שוערה הקבוע, חיים זיידנברג עשה דין לעצמו ובגלל סכסוך כספי עם הנהלת קבוצתו החליט להציב לה אולטימטום שלא התקבל. החיפנים נאלצו להציב בשערם את שוער המשנה משה אלסטר שעשה עבודה טובה.
בתוך שלוש שנים הדרבי נערך בשלב רבע הגמר, כך גם ב-1972 בקריית אליעזר. יחסי הכוחות על הנייר היו שקולים, לא כך חשב בלם הפועל אהרן כהן שכבש לשערו הוא , מיד עם פתיחת המחצית השנייה הכפיל קשר מכבי ל-0:2. אנגלנדר מהפועל צימק אבל שלמה בנאדו, אביו של אריק המפורסם יותר, דאג להרגיע את הרוחות במגרש וביציעים.
את מה שמכבי חיפה לא הצליחה לעולל להפועל ב-66' עשתה ביתר הצלחה ב-1978. המכבים הגיעו לשמינית הגמר כנציגת הליגה הלאומית ולא סתם. בשורותיהם שיחקו שניים מכוכבי הפועל לשעבר, יוחנן וולך ויצחק אנגלנדר שבימים ההם עוררו תדהמה כשעברו את הכביש. מי שלא ראה את שניהם שמחים וצוהלים למראה המגן בירוק אילן לופט נוגח כבר לאחר 50 שניות את השער הראשון ואת רוני חיים מבסס את הניצחון (72) לא ראה שמחה מימיו.
17 שנים מאוחר יותר חוויה זהה ותוצאה משוחזרת. הפעם מכבי מול הפועל, אחרי שהראשונה התאכזבה מאי זכייתה באליפות, אחרי ששיחקה מצוין לאורך רוב חלקי העונה וכבשה בכל משחק. נותר לה להתנחם בגביע והיא לא החמיצה את ההזדמנות וניצלה שני מצבים מרגלי עופר שטרית ומשה גלאם בדרך לנשיא. ההרכב של מחזיקת הגביע כלל את רפי כהן, מרקו בלבול, אלון חרזי, צבר דניאל, משה גלאם, רוני לוי, אלון חזן, אייל ברקוביץ, חיים רביבו, סרגיי קנדאורוב, עופר שטרית. שותפו גם רומן פץ ונג'ואן גרייב.
כל התיאורים עד עתה, והיו בהם המון עצבים, היוו מעין קדימון לשני המשחקים הבאים במעגל הגביע. בשנת 2000 עוד דרבי בשמינית הגמר (בסך הכול שבעה בשלב הזה) ומכבי הגיעה אליו אחרי שכבר הייתה בסרט פנדלים מוצלח מול הפועל פתח תקווה בסיבוב הראשון. קיבלה סרט מתח נוסף. עופר טלקר העלה את הפועל ליתרון, מכבי נותרה בעשרה שחקנים עם הרחקתו של רדוסלב מיכאלסקי. דקנ אחר כך המגן של מכבי, אדורם קייסי השווה . רק לשלוש דקות. עמיר תורג'מן של הפועל הוריד את קבוצתו למחצית עם שער- 1:2 שנמחק רבע שעה מפתיחת המחצית השנייה על ידי הקשר הפולני יז'י בז'צ'ק.
אחרי 2:2 בתום ההארכה, תסריט האימה לאחת הקבוצות. פנדלים. אבישי ז'אנו ממכבי דייק. ג'ובני רוסו מהפועל בעט החוצה. יז'י בז'צ'ק הירוק דאג ל-0:2 ואחריו אילן טל צימק. וסילי איבאנוב הקפיץ ל-1:3 בשעה שאורן נסים כבש- 2:3. יוסי בניון ממכבי בעט חלש (תמיד היה לו קשה מהנקודה הלבנה...) ודודו אוואט הדף. אורן זיתוני של האדומים איזן ל-3:3.אדורם קייסי עם 3:4 ורן בן-שמעון לא ויתר והנה דרמה עם 4:4. הולכים לבעיטות מועד ב'. שוקי נגר ממכבי הבקיע, כך גם דוד אמסלם מהפועל בערב מוצלח למגנים. אלון חרזי רץ וצהל, גם דודו אוואט אץ מרחק של 100 מ' כדי לבעוט החוצה- 5:6 למכבי והעפלה לרבע הגמר.
במכבי עדיין חיפשו את הגביע לאחר שנים רבות וחשבו שהפועל חיפה מודל 2005 לא תעשה בעיות מאחר ונלחמה על חייה (לבסוף נשרה לליגת המשנה). לדרבי חוקים משלו, כך גם לגביע, כדברי הקלישאות ובאמת קיבלנו שמינית גמר פנטסטי. הפועל עלתה ראשונה על הלוח משער של ג'ף טוטאנה בדקה השישית. ההלם במחנה המכבי התעצם אחרי שסאלח חסארמה הכפיל כעבור עשר דקות. עידן טל העניק אות חיים בפנדל (20) ואת המחצית הקצבית סגר המגן חיים מגרלשווילי, במדי מכבי אז והיום מחליף בהפועל, בשער משווה על סף סיום המחצית. חכו, יש עוד. טוטאנה הודיע למכבי שכלום לא סגור אבל חבייאר דירסאו הברזילאי בשער מהמם השאיר את מכבי בחיים- 3:3.
מכאן ואילך, יומו הנפלא של מי שגדל במחלקת הנוער של מכבי חיפה, השוער שגיא שטראוס (אחיו, רם מופיע כיום בשער הפועל עכו). אחרי שחסארמה כבש לזכות הפועל, שטראוס עצר בעיטה של דירסאו. דניאל גוטיירס עם 0:2 להפועל ומנגד, רוברטו קולאוטי שיהפוך בעתיד ל...גיסו של שטראוס (נישא לאחותו עלוית) נטע תקווה. אלירן אלקיים, עוד ירוק ששיחק באדום, בעט מעל המשקוף אבל שטראוס הציל אותו כשהדף בעיטה של רביד גזל. מזואה אנסומבו עשה 1:3 להפועל, גוסטבו בוקולי לא נכשל ואז גיל ורמוט בעט חלש ושוער מכבי, תום אל-מדון עצר. במקום שוויון, הבועט הטוב ביותר של מכבי, עידן טל ניסה ושטראוס עצר פנדל שלישי. נשאר 2:3 להפועל.
בשלושת משחקי הגביע הבאים, מכבי יצאה מרוצה. ב-2011 עדן בן-בסט שהספיק לחזור להפועל לקדנציה שנייה, קבע 0:1 אדום שנותר יתום נוכח שער שוויון של עידן ורד וצמד מרגלי ה"בלגי" לעתיד, ליאור רפאלוב (אחד בפנדל).
שנתיים מאוחר יותר (2013) ניצחון 1:2 למכבי. הפעם התחלפו כובשי השערים. הראשון של אלון תורג'מן שאז לא חלם לשחק בהפועל, השני בדקת הסיום מרגלי דינו אנדלובו. גל אראל, עוד אחד שחזר להפועל צימק בבעיטת עונשין דקה לאחר מכן. זה היה דרבי הגביע האחרון לפני שהקבוצות עזבו את אצטדיון קריית אליעזר.
הדרבי האחרון (שמינית) כשמכבי חיפה עברה את "מסלול הזהב" בדרך לגביע ב-2016. לא יכולה להיות דרך מדהימה יותר ועוד כאשר ה"ירוקים" רחוקים ממאבקי הצמרת. בית"ר ירושלים, דרבי, בני יהודה (כפול), באר שבע ומכבי תל אביב. הפועל חיפה המתינה בשמינית הגמר, המתינה חמש דקות בלבד עד שגליינור פלט יכבוש את שער הניצחון (0:1) בניצחון הראשון בדרבי בסמי עופר.
אלון חרזי (11 הופעות ברבע הגמר) מוליך את טבלת השחקנים (235 בסך הכול) במכבי בשלב השלישי לפני הגמר. מלבדו ברשימה 36 כדורגלנים נוספים ששיחקו בשתי הקבוצות והופיעו עם מכבי ברבע הגמר. מתוכם עשויים לראות את ה"צד הירוק" מעברו השני גיל ורמוט, חיים מגרלשווילי ואלון תורג'מן.
אין לקשור את המשחק הזה למצב הרוח הרע בשני המחנות נוכח כישלונות הליגה במחזור האחרון. היוקרה לא תשחק תפקיד ב"דרבי" הזה, רק הרצון לעבור לשלב הבא ולשחק בחצי הגמר. מכבי כבר הייתה שם רק לפני שנתיים, ואז חלפה בדרך לגמר גם על הפועל חיפה. ה"אדומים" לא היו במעמד חצי הגמר מאז 2004 , שנה בה הגיעו לגמר והובסו 4:1 על ידי בני סכנין. אגב, רק גיל ורמוט המשחק כיום בהפועל ולפני כחודש עזב את מכבי, השתתף אז בגמר. ועוד אנקדוטה: שופט המשחק ביום חמישי הקרוב, לירן ליאני כבר שפט במשחקים בין השתיים. אשתקד בשמינית הגמר (0:1 למכבי) וברבע גמר ב-2011 כשמכבי ניצחה 1:3.
כדאי לנצח בדרבי הנוכחי, שיהווה מנה ראשונה מרשימה לפני "ארוחה שנייה" ביום שני בליגה. הפרס למנצח, אירוח חצי הגמר ב"סמי עופר", ללא ספק יתרון כלשהו. עד היום חיפה שיחקה 45 פעמים ברבע הגמר והמאזן לא רע. 32 ניצחונות ורק 13 הפסדים. מתוכם 16 ניצחונות חוץ, והפעם מכבי מגיעה ל"דרבי" במטרה ברורה לנצח, כי כל תוצאה אחרת (פרט לתוצאת תיקו רבת שערים בדומה ל-2:2 במשחק הקודם בו הפועל הגיעה כאורחת) לא טובה.
מניצחונות החוץ ניתן לשאוב מספר ניצחונות גבוהים : 2:6 על בית"ר תל אביב (1964), 0:4 מול הפועל חיפה (1955), 0:7 על מכבי כפר קנא מליגה א' (2003) ו-0:4 נגד מכבי אחי נצרת (2009). שלושה מהניצחונות היו על הפועל חיפה שהיא מצדה גברה על יריבתה העירונית פעמיים ברבע הגמר (1:2 ב-1954 ופעם שנייה 0:2 ב-1969).
מכבי כבר השתתפה שש פעמים במשחקים כפולים ברבע הגמר. לראשונה בעונת 1972/73 מול הכח רמת גן. במשחק הראשון בקריית אליעזר, חיפה ניצחה 0:1 משער מרגלי אהרן גרשגורן. בגומלין, במגרש לא מגרש ב"גלי-גיל" שכבר לא קיים, המארחים ניצלו את העובדה שחיפה בנתה בונקר לתפארת אלא שזה קרס ארבע דקות לסיום עם שער של דני הפטל. באין הכרעה, השתיים ניגשו לפנדלים וכאן הייתה רגלם של הרמת-גנים על העליונה בנצחם 3:4.
פנדל היה גם במפגש הכפול בין מכבי חיפה ששיחקה בליגה א' לבין הפועל תל אביב (1975). שוב משחק ראשון בחיפה שהסתיים בתיקו 0:0 כאשר הקשר המקומי, יואב לוי שנחשב "מומחה" בעט ואריה בז'רנו מהפועל זינק והדף. בגומלין בבלומפילד, הפועל עלו ליתרון מרגלי משה מורדכוביץ, משה אגמי השווה ושתי דקות בתוך ההארכה יחזקאל חזום קבע 1:2 לאדומים.

מסכת ה"יסורים" של מכבי ברבע הגמר הכפול נמשכה גם ב-1982. היריב הפעם, הפועל יהוד עם משחק ההגנה המפורסם ביותר בכדורגל הישראלי. זה הוליד 0:0 בקריית אליעזר וגם בגומלין חיפה לא כבשה. מי שעשה זאת בהצלחה, יעקב אז'ובל במחצית השנייה שעקץ פעם אחת (0:1). אז'ובל זה הוא אביו של חלוץ הפועל עכו בן אז'ובל, שלפני מספר שנים שיחק תקופה קצרה בקבוצת הנערים של...מכבי חיפה.
ומי שמחפש קשר ל"דרבי" הקרוב, יקבל אותו בדמות מאמן הפועל, ניר קלינגר. כידוע, קלינגר "נולד" במכבי חיפה ובעונת 1988/89 חיפה נקלעה למשחק כפול מול הפועל באר-שבע ברבע הגמר. במשחק הראשון בבירת הנגב קלינגר העלה את מכבי ליתרון, יובל אוחנה הגיב בשער מקומי (1:1). גם בגומלין קלינגר היה מעורב. הוא כבש את השער השני, אחרי שחברו ציון מרילי כבש ראשון. חיפה ניצחה 0:2 בדרך לגמר מול בית"ר ירושלים.
בפעם הרביעית שחיפה נאלצה לעבור 180 דקות ברבע הגמר, מול מכבי נתניה בעונת ה"דאבל" (1990/91). מכבי נתניה נכנעה בקריית אליעזר 1:0 לשער של ראובן עטר בדקה ה-77 ואותה תוצאה הושגה גם בגומלין ב"קופסא" ושוב, סמוך לסיום, הפעם מרגלי אייל ברקוביץ. ב-0:1 הזה שיחקו שישה שחקנים העובדים כיום במועדון. רפי אוסמו כמנהל קבוצה, איתי מרדכי כעוזר מאמן, יניב כהן המכהן כמנהל מחלקת הנוער, אלון חרזי במחלקה הנוער והמאמנים אברהם אבוקרט ויוסי צרפתי.
איתי מרדכי היה שותף מרכזי במשחק הכפול ברבע הגמר ב-1992. הוא היה אחד משלושת המבקיעים מול מכבי פתח תקווה בחיפה, יחד עם משה גלאם ויניב כהן שקבעו 0:3, מקדמה נאה לגומלין באם המושבות. מרדכי ויניב כהן כבשו גם ב-2:2 למרות שפתח תקווה הוליכה פעמיים.
ואת הפעם האחרונה כולנו זוכרים היטב. לפני שנתיים. המסע ההרואי של מכבי חיפה שגברה בזה אחר זה על מיטב הקבוצות ה"קשות" בארץ, כולל בית"ר ירושלים, הפועל חיפה, באר שבע ומכבי תל אביב בגמר, לא היה מגיע לסיומו המוצלח אלמלא הניצחון ברבע הגמר על בני יהודה. במשחק הראשון בבלומפילד הצליח אלירן עטר להקנות יתרון ל"ירוקים", יתרון שנמחק בהמשך על ידי גל צרויה ופדרו גלבאן. רק שער של גליינור פלט, סמוך לסיום סחט 2:2 ונתן לחיפה מקדמה מסוימת.
לא בדיוק. פדרו גלבאן (31) כבש לאורחים בסמי עופר וחיפה נקלעה לצרה. ואז הגיעו גיל ורמוט וגליינור פלט וחוללו מהפך עד למחצית. בהמשך יוסי בניון ופלט ביססו את ניצחון קבוצתם 1:4 לא לפני שהשוער הסרבי ולדימיר סטויקוביץ הדף פנדל מרגלי גלבאן.
מעבר למשחקים, היו גם כובשים מוצלחים בשלב רבע הגמר והכוונה לארבעה שחקני מכבי, שלושה חלוצים וקשר, שהבקיעו שלושה שערים במשחק. הראשון ישעיהו הלד (1959) שכבש את כל שלושת השערים מול מכבי יפו בניצחון 0:3. פרט פיקנטי הקשור למשפחת הלד. בנו של "שייע", ראובן הלד ששיחק בשנות השמונים הבקיע אף הוא שלושער בגביע (המקרה היחיד במועדון !!), בשמינית הגמר 1982 לרשת הפועל לוד.
השני עם שלושה שערים, אלון מזרחי לרשת עירוני ראשון לציון (2:4) ברבע גמר 1998 שהוליך לזכייה בגביע באותה שנה. יעקובו איגביני האגדה הניגרית, לא חס על שוער מכבי קריית גת והבקיע שלישייה ברבע גמר 2002 ואחרון חביב, ואליד בדיר מול קבוצת ליגה א' מכבי כפר קנא שהגיעה לרבע הגמר ונכנעה 7:0 מול חיפה. הקשר , שלא הרבה לכבוש בשלשות, ניצל את ההזדמנות.
תזכורת למשחקי ה"דרבי" בגביע המדינה עד היום
שמינית גמר הוא גם השלב הראשון בו נערך ה"דרבי" הראשון מאז קום המדינה (1954). המארחת במגרש הפועל חיפה (אז לכל קבוצה היה מגרש משלה) ניצחה 1:2 כאשר את שער הכבוד הבקיע יצחק צבי.
ההפסד, למרות שהפועל הייתה חזקה יותר באותן שנים "הבעיר" אצל המכבים את אש התגמול. כעבור שנה, באותו מגרש, פעולת התגמול ברבע הגמר הניבה 0:4 מהדהד משערים של ישעיהו הלד, הקפריסאי סאבא ג'ורג'יוס, המאמן-שחקן אלי פוקס וג'וני הרדי שהלך לעולמו לפני כחודשיים.
מכבי הריחה את הטעם המשובח של דרבי גביע (מי חשב אז על אליפות ?) וגם בחלוף שנתיים (1957) בשלב שמינית הגמר , לראשונה באצטדיון החדש בקריית אליעזר, נערך משחק נטול סנטימנטים ומלא חומר נפץ. אחרי מחצית מאופסת, כאשר בחדרי ההלבשה במחצית המשחק נישאו נאומים חוצבי להבות מצד מאמני היריבות, התוצאה המידית התבטאה בהרחקה הדדית של אהרן אמר המכבי ועמנואל סימנדיריס שהתקוטטו בדקה ה-46. התוצאה הסופית נקבעה בדקה ה-81 מרגלי החלוץ שלמה לוי עם אחד משעריו האחרונים לזכות מכבי (0:1). הפך ל"מאנחוס" של הפועל שפיתתה אותו במקום עבודה מסודר כדי שיעבור לשורותיה.
ארבע שנים אחר כך, פגישה רביעית והפעם כבר בשלב הראשון של הגביע. 8000 צופים מילאו את יציעי האצטדיון (יציע ג' עדיין לא נבנה) והיה זה יומו של החלוץ בירוק דני שמולביץ (לימים רום...) שכבש פעמיים. חמש דקות מפתיחת המשחק וחמש דקות מפתיחת המחצית השנייה.
לקראת המפגש החמישי (1963) חיפה התמרקה. בפעם הראשונה דרבי בגמר הגביע, לראשונה גמר יצא מגבולות מרכז הארץ ולבקשת שתי הקבוצות נערך בעיר הכרמל. הרבה מהממלכתיות נעלמה, גם נשיא המדינה לא הגיע כדי להעניק את הפרס השני בחשיבותו והסתפקו בשר החינוך אהרן ידלין. למכבי, שהגיעה למעמד זה כמחזיקת הגביע מהעונה הקודמת, ועוד מול הפועל שאמורה הייתה לרדת ליגה וניצלה עקב עסקנות מוצלחת מאחורי הקלעים, היו כל הסיבות להתאכזב מההפסד 1:0 שנקבע כבר בדקה השלישית כשהקיצוני שמחה אורן הכניע את יחזקאל גרשוני, שוער מכבי. בשאר 87 הדקות הפועל התגוננה נפלא (בונקר) ולשיאם הגיעו שוערה ארנון רוקמן והבלם אורי ויינברג שגילו יכולת עמידה מדהימים.
הפועל לא ירדה, שנתיים אחר כך מכבי כן ירדה, כי לא היה ברשותה כספים להוכיח ש"דברים מוזרים" קרו במהלך הליגה. בהדרכתו של אברהם מנצ'ל, שחקנה לשעבר שהיה גם בין המפסידים בגמר 63' , מכבי הביסה את מחזיקת הגביע מכבי תל אביב 0:3 ובהגרלה נקבע ששוב יתקיים דרבי חיפני בשלב היסטורי, חצי הגמר. כאן התעוררה סוגיית מיקום המשחק.

בהפועל הציעו לקיים את המשחק (1966) בקריית אליעזר, מאמן מכבי לא התלהב ונימק זאת בכך ששחקניו צעירים, אחרי שהקבוצה עברה שידוד מערכות קיצוני, והוא חושש שהלחץ יכריע אותם. טענתו התקבלה על ידי ההנהלה המכבית ומי שלא רצה לחץ בחיפה, קיבל אותו בבלומפילד לעיני 17,000 צופים נלהבים. רובם מחיפה כי במשחק חצי הגמר השני התמודדו שמשון תל אביב והכח רמת גן נטולות מספר רב של אוהדים.
כבר בדקה ה-11 מכבי נותרה בעשרה שחקנים בעקבות הרחקתו של קשרה אהרן גרשגורן. לא לזמן רב. מגן הפועל אוז'לבו שאלתיאל ראה אף הוא את השופט הירושלמי המחמיר, אוטו פריד שולח אותו החוצה (דקה 24) ועד לדקה ה-62 התנהל משחק שקול. אז הצליח קשר הפועל, יהושע פלגי לכבוש שער, והוא לא היה מהכובשים המתמידים וכשנדמה היה שהפועל בדרך לניצחון הגיע הסיום שהשאיר לה את הכרטיס לגמר, לא לפני שהצופים היו עדים לדרמה. בדקה ה-85 מכבי קיבלה פנדל. כל שחקניה "נמלטו" מרחבת ה-16 ורק דני שמולביץ הוותיק ניגש לכדור ובבעיטה חזקה ובלתי מדויקת שלח אותו מעל למשקוף. קשר הפועל, יצחק אנגלנדר, לא ידע נפשו משמחה, פנה לעבר השופט, מחא כפיים ועף החוצה. גם במורחקים הפועל ניצחה...
שני המשחקים הבאים נערכו באצטדיון קריית חיים. נגמר 1:1 בתוצאות. ב-1969 , לעיני 15,000 צופים שחיפשו תואר נוסף לחיפה, הצליחו אבא גינדין (14) ומתי שפירא (88) להבקיע פעמיים ולנצח ברבע הגמר 0:2.
הפסד זה העלה את מפלס התשוקה המכבית לנצח ואכן, ברבע הגמר ב-1971 הירוקים חזרו לקריה וניצחו 0:1 משער של יואב לוי. למשחק זה קדמה דרמה פנימית במכבי. שוערה הקבוע, חיים זיידנברג עשה דין לעצמו ובגלל סכסוך כספי עם הנהלת קבוצתו החליט להציב לה אולטימטום שלא התקבל. החיפנים נאלצו להציב בשערם את שוער המשנה משה אלסטר שעשה עבודה טובה.
בתוך שלוש שנים הדרבי נערך בשלב רבע הגמר, כך גם ב-1972 בקריית אליעזר. יחסי הכוחות על הנייר היו שקולים, לא כך חשב בלם הפועל אהרן כהן שכבש לשערו הוא , מיד עם פתיחת המחצית השנייה הכפיל קשר מכבי ל-0:2. אנגלנדר מהפועל צימק אבל שלמה בנאדו, אביו של אריק המפורסם יותר, דאג להרגיע את הרוחות במגרש וביציעים.
את מה שמכבי חיפה לא הצליחה לעולל להפועל ב-66' עשתה ביתר הצלחה ב-1978. המכבים הגיעו לשמינית הגמר כנציגת הליגה הלאומית ולא סתם. בשורותיהם שיחקו שניים מכוכבי הפועל לשעבר, יוחנן וולך ויצחק אנגלנדר שבימים ההם עוררו תדהמה כשעברו את הכביש. מי שלא ראה את שניהם שמחים וצוהלים למראה המגן בירוק אילן לופט נוגח כבר לאחר 50 שניות את השער הראשון ואת רוני חיים מבסס את הניצחון (72) לא ראה שמחה מימיו.
17 שנים מאוחר יותר חוויה זהה ותוצאה משוחזרת. הפעם מכבי מול הפועל, אחרי שהראשונה התאכזבה מאי זכייתה באליפות, אחרי ששיחקה מצוין לאורך רוב חלקי העונה וכבשה בכל משחק. נותר לה להתנחם בגביע והיא לא החמיצה את ההזדמנות וניצלה שני מצבים מרגלי עופר שטרית ומשה גלאם בדרך לנשיא. ההרכב של מחזיקת הגביע כלל את רפי כהן, מרקו בלבול, אלון חרזי, צבר דניאל, משה גלאם, רוני לוי, אלון חזן, אייל ברקוביץ, חיים רביבו, סרגיי קנדאורוב, עופר שטרית. שותפו גם רומן פץ ונג'ואן גרייב.
כל התיאורים עד עתה, והיו בהם המון עצבים, היוו מעין קדימון לשני המשחקים הבאים במעגל הגביע. בשנת 2000 עוד דרבי בשמינית הגמר (בסך הכול שבעה בשלב הזה) ומכבי הגיעה אליו אחרי שכבר הייתה בסרט פנדלים מוצלח מול הפועל פתח תקווה בסיבוב הראשון. קיבלה סרט מתח נוסף. עופר טלקר העלה את הפועל ליתרון, מכבי נותרה בעשרה שחקנים עם הרחקתו של רדוסלב מיכאלסקי. דקנ אחר כך המגן של מכבי, אדורם קייסי השווה . רק לשלוש דקות. עמיר תורג'מן של הפועל הוריד את קבוצתו למחצית עם שער- 1:2 שנמחק רבע שעה מפתיחת המחצית השנייה על ידי הקשר הפולני יז'י בז'צ'ק.
אחרי 2:2 בתום ההארכה, תסריט האימה לאחת הקבוצות. פנדלים. אבישי ז'אנו ממכבי דייק. ג'ובני רוסו מהפועל בעט החוצה. יז'י בז'צ'ק הירוק דאג ל-0:2 ואחריו אילן טל צימק. וסילי איבאנוב הקפיץ ל-1:3 בשעה שאורן נסים כבש- 2:3. יוסי בניון ממכבי בעט חלש (תמיד היה לו קשה מהנקודה הלבנה...) ודודו אוואט הדף. אורן זיתוני של האדומים איזן ל-3:3.אדורם קייסי עם 3:4 ורן בן-שמעון לא ויתר והנה דרמה עם 4:4. הולכים לבעיטות מועד ב'. שוקי נגר ממכבי הבקיע, כך גם דוד אמסלם מהפועל בערב מוצלח למגנים. אלון חרזי רץ וצהל, גם דודו אוואט אץ מרחק של 100 מ' כדי לבעוט החוצה- 5:6 למכבי והעפלה לרבע הגמר.
במכבי עדיין חיפשו את הגביע לאחר שנים רבות וחשבו שהפועל חיפה מודל 2005 לא תעשה בעיות מאחר ונלחמה על חייה (לבסוף נשרה לליגת המשנה). לדרבי חוקים משלו, כך גם לגביע, כדברי הקלישאות ובאמת קיבלנו שמינית גמר פנטסטי. הפועל עלתה ראשונה על הלוח משער של ג'ף טוטאנה בדקה השישית. ההלם במחנה המכבי התעצם אחרי שסאלח חסארמה הכפיל כעבור עשר דקות. עידן טל העניק אות חיים בפנדל (20) ואת המחצית הקצבית סגר המגן חיים מגרלשווילי, במדי מכבי אז והיום מחליף בהפועל, בשער משווה על סף סיום המחצית. חכו, יש עוד. טוטאנה הודיע למכבי שכלום לא סגור אבל חבייאר דירסאו הברזילאי בשער מהמם השאיר את מכבי בחיים- 3:3.
מכאן ואילך, יומו הנפלא של מי שגדל במחלקת הנוער של מכבי חיפה, השוער שגיא שטראוס (אחיו, רם מופיע כיום בשער הפועל עכו). אחרי שחסארמה כבש לזכות הפועל, שטראוס עצר בעיטה של דירסאו. דניאל גוטיירס עם 0:2 להפועל ומנגד, רוברטו קולאוטי שיהפוך בעתיד ל...גיסו של שטראוס (נישא לאחותו עלוית) נטע תקווה. אלירן אלקיים, עוד ירוק ששיחק באדום, בעט מעל המשקוף אבל שטראוס הציל אותו כשהדף בעיטה של רביד גזל. מזואה אנסומבו עשה 1:3 להפועל, גוסטבו בוקולי לא נכשל ואז גיל ורמוט בעט חלש ושוער מכבי, תום אל-מדון עצר. במקום שוויון, הבועט הטוב ביותר של מכבי, עידן טל ניסה ושטראוס עצר פנדל שלישי. נשאר 2:3 להפועל.
בשלושת משחקי הגביע הבאים, מכבי יצאה מרוצה. ב-2011 עדן בן-בסט שהספיק לחזור להפועל לקדנציה שנייה, קבע 0:1 אדום שנותר יתום נוכח שער שוויון של עידן ורד וצמד מרגלי ה"בלגי" לעתיד, ליאור רפאלוב (אחד בפנדל).
שנתיים מאוחר יותר (2013) ניצחון 1:2 למכבי. הפעם התחלפו כובשי השערים. הראשון של אלון תורג'מן שאז לא חלם לשחק בהפועל, השני בדקת הסיום מרגלי דינו אנדלובו. גל אראל, עוד אחד שחזר להפועל צימק בבעיטת עונשין דקה לאחר מכן. זה היה דרבי הגביע האחרון לפני שהקבוצות עזבו את אצטדיון קריית אליעזר.
הדרבי האחרון (שמינית) כשמכבי חיפה עברה את "מסלול הזהב" בדרך לגביע ב-2016. לא יכולה להיות דרך מדהימה יותר ועוד כאשר ה"ירוקים" רחוקים ממאבקי הצמרת. בית"ר ירושלים, דרבי, בני יהודה (כפול), באר שבע ומכבי תל אביב. הפועל חיפה המתינה בשמינית הגמר, המתינה חמש דקות בלבד עד שגליינור פלט יכבוש את שער הניצחון (0:1) בניצחון הראשון בדרבי בסמי עופר.
אלון חרזי (11 הופעות ברבע הגמר) מוליך את טבלת השחקנים (235 בסך הכול) במכבי בשלב השלישי לפני הגמר. מלבדו ברשימה 36 כדורגלנים נוספים ששיחקו בשתי הקבוצות והופיעו עם מכבי ברבע הגמר. מתוכם עשויים לראות את ה"צד הירוק" מעברו השני גיל ורמוט, חיים מגרלשווילי ואלון תורג'מן.