מכבי חיפה - האתר הרשמי
EN threads facebook youtube instagram tiktok
המוזיאון הוירטואלי

נקודה לבנה

מאת: יצחק הברמן

 

קרוב ל-500 פעמים ניצבו שחקני מכבי חיפה לדורותיהם ליד הנקודה הלבנה, מרחק 11 מ' משוערי הקבוצות היריבות. למרות שעל פניו נראה שלחיפה "מסורת החטאות", עדיין כף הזכות נוטה בבירור לזכות.

על קצה המזלג, עשרות הפנדלים החשובים בתולדות המועדון, אם בכלל ניתן להפריד בין המצוי והרצוי. האם ניתן לקבוע אם פנדל בדקת הסיום בליגה זהה לפנדל בשלב מתקדם בגביע אירופה ?

יוצאים לדרך.

21.3.1953- זכריה בן-צבי, ה"מומחה" בה"א הידיעה של מכבי חיפה לבעיטות מסוג זה (כבש 31 מתוך 36) מכניע בדקה ה-29 את שוער הפועל חיפה וקובע היסטוריה: ניצחון ראשון ב"דרבי"- 0:1.

11.6.1955- אותו זכריה בן-צבי (דקה 62) מדייק בפנדל שחרץ את גורלו של המשחק מול מכבי תל-אביב במגרש "באסה" ביפו (שהפך לבלומפילד)- עוד ניצחון היסטורי (1:2) על יריבה שהתמידה להביס את החיפנים.

7.4.1955- לא, לא פנדל מדויק. הפעם משהו שונה. במשחק בחיפה מול הפועל בלפוריה, השופט הלפרין קבע פנדל לא מוצדק לזכות חיפה. מאמנה-בלמה, אלי פוקס, הכיר בטעות השופט ובעט במתכוון החוצה ! הסתיים בתיקו 1:1.

עוד לפני שזכריה בן-צבי ניגש לבעוט, חבריו כבר התחבקו. צילום: מימל

19.2.1966- "משחק העונה" בליגה א' בין שתי הראשונות, מכבי חיפה והפועל כפר סבא בה שיחק שלמה שרף, שבבוא היום יתמנה למאמן מכבי חיפה.

בדקה ה-25 פסק השופט מנחם אשכנזי על פנדל לזכות חיפה, קשרה יונתן (יוני) צבי החטיא- כפר סבא כבשה בהמשך 0:1 אך לא עלתה. חיפה כן.

25.5.1966- חצי גמר גביע המדינה בבלומפילד. לראשונה, קבוצה מליגה א' מגיעה לשלב הגבוה הזה, אחרי שפירקה ברבע הגמר את מכבי תל-אביב 0:3. היריבה בשלב שלפני הפגישה עם הנשיא, לא פחות ולא יותר, הפועל חיפה.
עד לדקה ה-85 ה"אדומים" הוליכו 0:1 ואז שרק השופט אוטו פריד לבעיטת עונשין לזכות ה"ירוקים". משום מה, המשימה הוטלה על דני רום-שמולביץ, לא מהגדולים בבועטים. כנראה סמכו על ניסיונו.
בסופו של מאבק עצבים, המכבי בעט מעל למשקוף וגרם ליצחק אנגלנדר מהפועל למחוא כף לשופט ולעוף החוצה. כמו מכבי.

יואב לוי (מימין) דייק בבעיטה החמישית מול בית"ר בחצי הגמר. צילום: מימל

9.6.1971- שוב חצי גמר בבלומפילד. הפעם נגד בית"ר ירושלים. בסיום 120 דקות דרמטיות (3:3 אחרי ששחקני המנורה הוליכו 1:3) הולכים לפנדלים.
השיטה אז הייתה שונה. כל קבוצה בועטת את מכסת חמש הבעיטות ולא לסירוגין כדהיום. ירושלים כבשה ארבעה מחמש בעיטות, יצחק מינץ, סלמן קרנדו, ישעיהו שווגר ומוטי לובצקי כבשו אף הם ארבעה ויואב לוי, מגדולי הבועטים בשנות השבעים נעץ את הכדור החמישי ברשת שהעלה את קבוצתו לגמר מול הכח.

27.11.1976- משחק ליגה רגיל בו ארחה מכבי פתח תקווה את מכבי חיפה וגברה עליה 0:2. הלא נורמלי היה שחיפה יכולה הייתה להתחמק מההפסד אלא שיואב לוי (דקה 20) ושמעון קוזיה (55) החטיאו את שני כדורי העונשין. פעם ראשונה בתולדות חיפה במשחק ליגה.

20.5.1981- עוד חצי גמר בגביע המדינה. ורוב הדרמות בין כן ולא הגיעו מהמעמדים הללו. חיפה מהליגה השנייה פגשה את בני-יהודה מהראשונה וכפתה עליה תיקו 2:2 דרמטי בדקת הסיום. ירון פרסלני, הבועט הלפני אחרון של מכבי בועט חלש ושוערה לשעבר, בנימין (בומה) ויינברג עצר והעלה את הזהובים לגמר.

19.12.1981- זוכרים את שני הפנדלים המוחמצים מול מכבי פתח- תקווה ? אז בחיפה לא קיפחו גם את המלבאסית השנייה, הפועל. אמנם, בתחילת המשחק נהנתה משער עצמי של האורחים מאם המושבות אך בהמשך, ברוך ממן ויוסי קרמר החטיאו את הפנדלים.

מרילי, אחרי אחד מהפנדלים המוצלחים שלו. צילום: מימל

5.2.1983- אם תצליחו להשיג את קלטת המשחק בחצי הגמר בין מכבי חיפה למכבי תל-אביב בעונה זו, אל תחסכו בכסף. שווה כל אגורה ולא רק בגלל ה-4:4 הענק, חסר התקדים, מלא המהפכים ורמת הכדורגל המדהימה. אצטדיון רמת-גן לא ראה מראה כזה מימיו.

חכו, מה החיפזון? הכרעה בגביע חייבת להיות ושתי הקבוצות התישו עצמן. הפנדל המשמעותי ביותר, במצב 1:3 לחיפה ניגש ראובן הלד החיפני לבעיטה הרביעית. שער ו-20 אלף חיפנים מחריבים בצהלתם את האצטדיון הלאומי.
אבל הלד לא ניגש ולא רצה לבעוט. דחקו בו וכך זה נראה. דרדל'ה לידיו של בוני גינצבורג שיככב כאן עוד מספר פעמים, ובהמשך תל-אביב העפילה לגמר.

26.4.1986- פנדל של אליפות. מכבי חיפה משתרכת לעבר התואר השלישי הרצוף שלה. הפועל ת"א מזהה את החולשה ומזנבת בה. במחזור ה-26 חיפה הגיעה ל"אורווה" עליה השלום ובדקה ה-65 השופט עובדיה בן-יצחק מורה על הנקודה הלבנה.

במשחקי הגביע- החלוץ לא ידע לכבוש מאחד עשר מטרים. זאהי ארמלי. צילום: מימל

בימינו, גדולים וטובים מחטיאים במעמדי שיא (גמר גביע אירופה או במונדיאלים), אז היה ברור שמרילי, מטובי הבועטים של חיפה בכל הזמנים (כבש 25 מ-34 מצבים) יכבוש ויטיס את קבוצתו קדימה.
אלא שמרילי התרגש כטירון ובעט חלש לידי אלי ג'רבי, שוער הפועל פתח-תקווה. נגמר 0:0 ובסיום העונה שתי הנקודות חסרו לאליפות.

3.6.1987- הפעם לא חצי-גמר אלא הגמר בכבודו. מכבי תל אביב ממול. המשחק הענק מ-83' דרש נקמה וקיבל ראוונז'. 3:3 בסיום ההארכה ושוב הנקודה הלבנה. סליחה, השחורה.
ציון מרילי בבעיטה הראשונה מעל לשער וזאהי ארמלי בבעיטה השנייה לידי...בוני גינצבורג קטעו את החלום החיפני.

14.6.1989- בין גמרי הגביע של 87' ו-89' נכבשו לזכות חיפה מספר פנדלים, חלקם הוחמץ אבל כל אלה התגמדו מול טרגדיה (כבר נמאס לדבר על דרמות) חיפנית נוספת בגמר הגביע.

המשחק מול בית"ר ירושלים אמור היה להסתיים בתבוסה לירושלמים שדווקא נהנו מים של החטאות חיפניות אבל התאכזבו כשעופר מזרחי כבש בשער שנכנס לפנתיאון. גם כאן נגמר 3:3 ואת מי חיפה פגשה בפעם השלישית כדי לראות לו מ-11 מ' את ה"לבן בעיניים" ? בוני גינצבורג בשער ירושלים.

את הבעיטה השלישית זאהי ארמלי בעט לידי מיודענו השוער ואת האחרונה ניר קלינגר הדביק לקורה. 3:4 לבית"ר שלא הבינה מהיכן צנח לה הגביע בעונה חלשה.

17.4.1989- בדרך כלל משנה מקום, משנה מזל. כך חשבו גם במכבי חיפה כאשר במשחק חצי הגמר בגביע הטוטו ניצבו לבעיטות הכרעה מול הפועל באר-שבע. 2:2 בסיום המשחק אבל אז ציון מרילי, ירון גבעול ופטריסיו סייג לא הכניעו את אבי ליברמן ושלחו את הדרומיים לגמר.

מאז שהגיע למכבי חיפה, המזנון של אנטמן מלא. כמעט. צילום: ראובן כהן

17.2.1990- לשם שינוי, חיוכים מאוזן לאוזן. 21 שנים נכשלה חיפה בניסיון לחלץ ניצחון ממגרש ימק"א המיתולוגי בירושלים. גם אחרי שהוליכה 0:1 מפנדל של...ציון מרילי, נקבע נגדה פנדל בצבע אחר. הבולגרי פאשב (67) לא הצליח להכניע את גיורא אנטמן שהחזיק בשיא העצירות במכבי עד שגידל את יורשו, ניר דוידוביץ.

5.5.1990- קריית אליעזר. עובדיה צבי שורק לפנדל לזכות חיפה המוליכה 0:1 נגד בני-יהודה. המאמן אמציה לבקוביץ שולח, כצפוי את ציון מרילי לבעוט. אופס...עופר מזרחי מרגיש ביטחון, מזיז את הבועט הקבוע ומחטיא. נגמר 2:2 ובחדר ההלבשה ? אל תשאלו.

15.6.1991- פנדלים של אליפות, הפעם בכיוון החיובי. מחזור אחד לפני הסוף (31), השופט יצחק בן-יצחק שולח שניים משחקני מכבי תל-אביב לעבר הנקודה הלבנה במשחק שאמור להשליך על ה"דאבל" של חיפה.
ניר קלינגר ואיציק זוהר לא מצליחים להכניע את הרוסי ויקטור צ'אנוב. חיפה מנצחת 1:4 באחד המקרים שבו אצטדיון רמת גן העיר לה פנים.

9.2.1991- מלחמת המפרץ שולחת את מכבי חיפה ובית"ר תל אביב עד לבאר-שבע (חצי גמר גביע הטוטו). השחקנים מחוץ לטווח הטילים- חיפה מחוץ לגמר בגלל החטאה של טל בנין.

השוער רפי כהן (מימין) נהנה לעצור פנדלים באירופה. צילום: מימל

17.8.1993- חיפה פותחת היסטוריה בגביע אירופה. היריבה, דידלאנג' מלוכסמבורג מפגרת 1:0 וזוכה בפנדל. רפי כהן הודף את כדורו של מרקו מורגנטי ולפני הסיום, אלון חזן מחטיא אף הוא. בבעיטה הראשונה כבש אבל השופט ביקש שידור נוסף ו...

3.11.1993- שוב אירופה, ארץ המגף. מכבי חיפה זוכה לאחד הניצחונות המפוארים באירופה ומנצחת את פארמה הגדולה בביתה 0:1. רפי כהן מגדיל לעשות ועוצר פנדל בהארכה (כי האיטלקים ניצחו בחיפה בתוצאה דומה). על סף הכניסה לרבע הגמר, בשלב הפנדלים לא מצליחים שלושה מבועטי חיפה, ראובן עטר, אלון מזרחי ואלון חרזי להכניע את בוצ'י שקבוצתו מנצחת.

18.1.1994- חצי גמר גביע הטוטו נגד מכבי תל אביב. בסיום 4:4 וכך גם בבעיטות ההכרעה- רוני לוי גומר עניין ועם 4:5 חיפה ממריאה לגמר ממנו ייוולד גביע הטוטו הראשון שלה.

כבש ים פנדלים לזכות חיפה. וגם נגדה. ראובן עטר. צילום: מימל

1.10.1994- משחק שנראה לכאורה "קלי קלות". עירוני אשדוד הקטנה מגיעה לקריית אליעזר כדי לפגוש את מכבי חיפה שלא טעמו טעמו המר של הפסד לאורך 46 משחקי ליגה רצופים !
חיפה פיגרה 2:1 ולסרגיי קנדאורוב הירוק ניתנה הזדמנות נפלאה להכניע את...בוני גינצבורג. זוכרים? זה שהדיח אותה במעמדים דומים עם בית"ר ירושלים ומכבי תל-אביב. גם הפעם ידו על העליונה. אשדוד ניצחה 2:3 באחת הסנסציות הגדולות של עשור התשעים.

20.5.1995- "דרבי" במחזור ה-29. ראובן עטר, בשר מבשרנו, חצה את הכביש ובמדי הפועל חיפה כבש, לא פנדל אחד- צמד. לרוע מזלו, חיפה הירוקה ניצחה 2:3 כך שלא התייחסו ברצינות.

16.12.1995- מה שאי אפשר לומר על ה"דרבי" שבו הצליחה היריבה העירונית לנתק שרשרת בת 19 שנים רצופה בכישלונות. ראובן עטר המשיך לצלוף מהנקודה הלבנה, כבש את הראשון לזכות ה"אדומים" שניצחו 1:2.

17.2.1996- הפנדל הכי מהיר שנשרק אי פעם לזכות חיפה. מאיר לוי הורה על הנקודה כבר בדקה הראשונה למשחק מול הפועל תל-אביב בקריית אליעזר (3:4) וסרגיי קנדאורוב, לא אמר תודה אבל כבש.

עשה קריירה לא רעה אחרי הפנדל שהחטיא מול חיפה. בניון. צילום: מימל

9.5.1998- היום יוסי בניון בקושי זוכר. אז, במחזור הסיום כאשר קבוצתו הייתה זקוקה לניצחון כדי להישאר בליגת העל, השופט אריק חיימוביץ העניק לו פנדל בשניות הסיום. ה"ילד" בעט, ניר דוידוביץ הדף ובניון כבש בריקושט. לא עזר לקבוצתו שנשרה, התמונה של הבכי המר חקוקה ומכאן למדי חיפה הדרך הייתה קצרה.

27.8.1998- חוזרים לאירופה. בלפסט לא בערה עבור חיפה שניצחה את גלנטורן 0:1 אבל בגומלין, מעט בעיות. חיפה נזקקה לשני פנדלים של אלון מזרחי כדי לנצח 1:2 ולעבור לשלב הבא ממנו הגיעה עד לרבע גמר גביע המחזיקות.

משחקי הגביע 1999/2000- בשלב הראשון חיפה מנצחת בפנדלים את הפועל פתח תקווה 2:3 (2:2 במשחק), אחר כך גם את הפועל חיפה מהנקודה 5:6 (שוב 2:2 בסיום 120 דקות) וגם בחצי הגמר המתין לה מותחן היצ'קוקי. היריבה הפועל תל אביב, התוצאה 0:0 ולא פחות מארבעה שחקנים, שוקי נגר, וסילי איבנוב, יוסי בניון וראובן עטר, מטובי הבועטים, אינם משכילים להכניע את שביט אלימלך שקבוצתו החטיאה אף היא אך ניצחה בסיום 1:2.

18.2.2002- פנדל שבהפועל חיפה אוהבים לא לשכוח. מכבי הוליכה , יואב זיו איזן לקראת הסיום אבל ממש לפני השריקה ערן פרוסט כבר לא יכול שלא לשרוק לפנדל. ואליד באדיר לוקח אחריות ומצליח לנצח 1:2.

21.5.2002- גמר גביע. עד כמה יכולה להתמלא סאת היסורים של קבוצה אחת ? ממול מכבי תל אביב ובמשחק אין שערים. בפנדלים חיפה דווקא כבשה ארבעה וכך גם יריבתה. את הפנדל האחרון ג'ובני רוסו החטיא, אבי נמני כבש וחיפה החמיצה הזדמנות ל"דאבל" נוסף.

רוסו בוכה אחרי ההחטאה הגדולה בגמר 2002. צילום: ראובן כהן

28.2.2004- משחק שטוף שערים ב"קופסא" של נתניה. עד לדקת הסיום 3:3 ואז שריקה תמוהה של השופט אייל צור לפנדל. אורי אוזן קובע 3:4 לנתניה. לא הפריע לחיפה בדרך לתואר.

14.4.2004- גביע, רבותי, גביע. רבע גמר. הפועל תל אביב וחיפה מסיימות בתיקו 2:2 בבלומפילד. אדורם קייסי מחטיא את הפנדל השני, שביט אלימלך הדף וחיפה בחוץ.

9.4.2005- שמינית גמר ענק ב"דרבי" גביע. הפועל על סף נשירה לליגה נמוכה מתעלה, סוחבת את מכבי לתיקו 3:3 ולפנדלים ושם מנצחת אותה 2:3 בפנדלים. עידן טל החטיא את הקובע מול שוער עבר של מכבי, שגיא שטראוס ההודף שלושה כדורים.

מלך העצירות של חיפה בפנדלים. ניר דוידוביץ. צילום: שי וקנין

18.4.2007- שלב ראשון בגביע. בית"ר ירושלים מגיעה לחיפה, מסיימת בתיקו 1:1 ובפנדלים, שתי הצלות של ניר דוידוביץ. גוסטבו בוקולי כובש ועושה 2:3 ולראשונה, חיפה מצליחה לנצח את הירושלמים בקריית אליעזר. בגביע כמובן.

14.7.2007- עוד מסגרת חדשה, אינטרטוטו. גלוריה ביסטריצה הרומנית מנצחת בחיפה 0:2 ומפסידה בביתה בבתוצאה דומה. את הפנדל האחרון והכרטיס הבייתה מעניק ליאור רפאלוב שמאפשר לשוער הרומני להדוף ולנצח 2:3.

12.12.2007- חצי גמר גביע הטוטו מול בית"ר ירושלים. 2:2 בסיום וים של פנדלים. הדו-קרב לא מסתיים. אוהדים מודיעים בבית שיסעו היישר מהמגרש לעבודה, למחרת בבוקר. במצב של 7:7 דוידוביץ (מי אם לא הוא) הודף כדור של השוער מנגד, טברקו קאלה ופאוליניו הקטן קובע 7:8 ושולח את חיפה לגמר בו תזכה בגביע הטוטו הרביעי שלה.

גם פאוליניו הכריע משחק בפנדל חשוב. צילום: ראובן כהן

12.3.2009- שמינית גמר הגביע. שוב היריבות הותיקות, חיפה והפועל ת"א לא מכריעות (1:1) וגם בפנדלים כמעט כולם מחטיאים או שהשוערים הודפים. רק טמבינקוסי פאנטיני של חיפה לא נכשל ומנצח 1:2.

13.5.2009- עוד פעם רמת גן, שוב תיקו בסיום, אחרי שמכבי נתניה הצליחה להשוות בדקת הסיום וכרגיל, הפנדלים הגיעו. ליאוניד קרופניק של חיפה קבע 4:5 ודוידוביץ הציל מרגלי טל מעבי, מיוצאי מחלקת הנוער הירוקה. חיפה העפילה לגמר ממנו לא רוותה נחת.

15.3.2010- משחק עקוב מזיעה מול מכבי תל אביב בחיפה. עד הדקה ה-83 תיקו עקר משערים ואז השופט הגרמני פוסק על פנדל לזכות חיפה. שלומי ארבייטמן בועט וכובש, הגרמני מבקש בעיטה חוזרת. מלך שערי הליגה מגלה אומץ ובועט בשנית- גם הפעם הרשת שמאחורי לירן שטראובר זזה.

רק ברדה עלה לליגת האלופות. דוידוביץ נכנע לכל הפנדלים של גנק. צילום: ראובן כהן

23.8.2011 - בלגיה, משחק מכריע על הזכות להעפיל לליגת האלופות. חיפה בפעם השלישית בתולדותיה או גנק הבלגית בשורותיה משחק אליניב ברדה, לשעבר חלוץ הקבוצה החיפנית ?
חיפה יכלה לסיים את הסיפור במשחק הביתי ברמת-גן אולם סדרת החטאות מסמרות שיער השאירו אותה רק עם 1:2.
בגומלין הבלגים ניצחו באותה תוצאה, גם בדקות ההארכה לוח התוצאות לא השתנה. שתי הקבוצות ניגשו לבעיטות הכרעה, לראשונה קבוצה ישראלית במעמד שכזה בשלב הפליי-אוף. מעבר לעשרות מיליוני השקלים המונחים על כף המאזניים, היוקרה.

יילה פוסן קובע 0:1 לבלגים. ולדימיר דבאלישווילי- השוער הודף. דיוויד הוברט כובש- 0:2 לבלגים, אייל גולסה מאפשר לשוער הבלגי לעצור. דניאל טוז'ר הבלגי מסדר 0:3 וטאלב טואטחה מנחם במעט- 1:3. שניאל פודיל שולח את הבלגים לליגת האלופות- 1:4.

22.9.2021- אצטדיון בנתניה. גמר גביע הטוטו מול הפועל באר שבע. בסיום תשעים הדקות תיקו 1:1. הולכים לנקודה הלבנה. רועי גורדנה קובע 0:1 ל"אדומים". צ'ירון שרי- 1:1. הלדר לופס- 1:2. דולב חזיזה- 2:2. שוער חיפה, רועי משפתי הודף את בעיטתו של מריאנו בריירו. כך גם עמרי גלזר, שוער באר שבע עוצר את הבעיטה מרגלי עומר אצילי. יוג'ין אנסה- 2:3 לב"ש. דין דוד- 3:3. ניקיטה רוקאביצה- 3:4 לב"ש ואין כאן טעות. עבר צד. אורי דהן- 4:4. אור דדיה- 4:5, מחמוד ג'אבר- 5:5. מיגל ויטור- 5:6 לב"ש. שון גולדברג- 6:6. דור מיכה שולח כדור מעל משקוף ורז מאיר סוגר עניין ומעניק את הגביע למכבי חיפה- 6:7.

24.5.2022- אצטדיון טדי בירושלים. גמר גביע המדינה- בסיום 120 דקות ובאין הכרעה (2:2) ניגשים לפנדלים: דנילו אספרייה מבאר שבע- למשקוף. דולב חזיזה- עומרי גלזר מב"ש הודף. תומר יוספי- 0:1 לב"ש. מוחמד אבו-פאני- 1:1. איאד אבו-עביד- 1:2 לב"ש. גודסווי דוניו- גלזר הדף. הלדר לופס- 1:3. מאוויס צ'יבוטה- גלזר הדף. ב"ש זכתה בגביע.

16.7.2022- אצטדיון סמי עופר בחיפה. אלוף האלופים- כמו בשני המשחקים הקודמים, תיקו 1:1 בין מכבי חיפה להפועל באר שבע. צ'יירון שרי- 0:1 לחיפה. איילי מדמון- ג'וש כהן עוצר, מוחמד אבו-פאני- 0:2. הלדר לופס- 1:2. עומר אצילי- עומרי גלזר הדף. תומר יוספי- 2:2. דין דוד- 2:3 לחיפה. אור דדיה- 3:3. פרנטזדי פיירו- גלזר עצר, תומר חמד- 3:4 לבאר שבע שזכתה בגביע אלוף האלופים.