מכבי חיפה - האתר הרשמי
EN threads facebook youtube instagram tiktok
המוזיאון הוירטואלי

הקבוצה באירופה

מאת: יצחק הברמן.

1993/1994 (מחזיקות גביע)

למרות שמכבי חיפה לא הייתה הנציגה הישראלית הראשונה בגביעי אירופה, מאז הוחלט להכליל את ישראל במסגרות המכובדות הללו (קדמו לה הפועל פתח תקווה ומכבי תל אביב), הכניסה הסוערת של הירוקים, העמידה אותם בראש הפירמידה של הייצוג הישראלי ביבשת.
מכבי חיפה נכנסה למעגל המשחקים במשחק היסטורי מבחינתה, מול הקבוצה האלמונית דידלאנג' מלוכסמבורג. הספיק לה שער אחד מרגלי אלון מזרחי בדקה ה-38, שברבות הימים הפך לכובש הפורה ביותר בכדורגל הישראלי בכל הזמנים, בליגה ובגביע אירופה.
במשחק הגומלין בשלב המוקדם, כבר לא הייתה לה בעיה להביס את האורחים 1:6 משערים שהבקיעו אלון מזרחי(2), סרגיי קנדאורוב, ראובן עטר, שי הולצמן ואלון חרזי, בעל מספר ההופעות הכי גדול באירופה. בדקה ה-90 חיפה ספגה שער מרגלי ג'רי אורהאוזן.

ראובן עטר פורץ לעבר שער פארמה בניצחון המפואר 0:1

במשחק השני, השלב הראשון, חיפה פגשה יריב קשה - טורפדו מוסקבה. לחיפנים שמעולם לא שיחקו במסגרת רשמית עם קבוצה ממזרח אירופה, היה מספיק אומץ לעמוד בגבורה לאורך 87 דקות מבלי לספוג, אולם סרגיי בוריסוב שבר את החומה והעניק לקבוצתו יתרון נזיל לקראת הגומלין.
בחיפה היו מאוד אופטימיים, לפחות כאשר אלון מזרחי (בדקה השישית) ביטל את היתרון הרוסי בשער מוקדם. אלא שהשמחה ארכה שש דקות בלבד, עד שאנדריי קלאייצ'ב איזן ואילץ את המארחת הישראלית לנסות ולכבוש צמד שערים. הדרמה הגיעה לקראת הסיום. הבלם האוקראיני של חיפה, רומן פץ החזיר לקבוצתו את היתרון ובדקה ה-85 הצליח החלוץ שי הולצמן לכבוש בשלישית ולהעלות את חיפה לשלב חלומי באותם ימים: שמינית גמר מול פארמה הגדולה.

חיפה, שנקבעה לארח את המשחק הראשון, נלחמה בחירוק שיניים מול האיטלקים המצוינים שהצליחו, ממש לקראת סיום המשחק (90) לכבוש בבעיטה חופשית מרגלי השבדי, תומס ברולין.
איש לא נתן סיכוי למנוצחים במשחק הגומלין. פארמה נחשבה לקבוצת בית טיפוסית, אבל רבבת הצופים באצטדיון "טארדיני" שפשפו את עיניהם כלא מאמינים. אלון מזרחי החזיר את העניין להתמודדות בשער (13) והמארחת הגאה חרקה שיניים כדי לא להפסיד. בדקות ההארכה הצליח שוער חיפה, רפי כהן, להדוף פנדל והקבוצות נערכו לדו- קרב מהנקודה הלבנה. האיטלקים ניצחו 1:3, עלו לרבע הגמר ובסיומה של עונה אף זכו בגביע אירופה.


1994-1995 (אלופות)

אחרי שזכתה באליפות ישראל מבלי להפסיד לאורך כל העונה (39 מחזורים), היו לחיפנים תקוות גדולות להמשיך ולהצליח באירופה. השלב הראשון זימן להם את קזינו זלצבורג האוסטרית. חיים רביבו הקנה יתרון לחיפה (47) בפנדל ושבע דקות לסיום חוללו האוסטרים מהפך. הוטר (83) ומלאדנוביץ' (88 בפנדל), העניקו מקדמה ראויה לגומלין.

חיפה ניצחה את פריס סן- ז'רמן 2:3. כאן בניון פורץ לשער הצרפתי

לאורך המחצית הראשונה באצטדיון "ארנסט האפל" בוינה עדיין נותרה תקווה חיפנית (0:0), אולם מיד עם פתיחת השניה, כבש מלאדנוביץ' צמד (47,53) וחברו, ניקולה יורצ'ביץ (78) סילק את חיפה מהמערכה. גם שער כבוד מרגלי אלון חזן(90) לא ניחם איש במחנה הישראלי. בשורות חיפה שיחק הבלם אולג קוזניצוב, מגיבורי נבחרת ברית המועצות שנוצחה בגמר גביע אירופה (1988).
 

1995-1996 (מחזיקות גביע)

חיפה שבה למסגרת השלישית בחשיבותה באירופה ובשלב המוקדם זומנה לה קלאקסווירק, נציגת איי פארו כשזו הגיעה לחיפה, לא הייתה למארחים בעיה להביסם בתוצאה 0:4. שלושה מהשערים הבקיע אלון מזרחי (9, 36, 83 בפנדל) ועופר שטרית (65) השלים.

לוקומוטיב מוסקבה עצרה את יניב קטן מלהגיע לרבע הגמר ב- 99'. צילום: מימל

לגומלין באי המרוחק, לא נסע אפילו איש תקשורת ישראלי אחד, בגלל חוסר העניין והמחיר הגבוה. במזג אויר משוגע עם גשמים ורוחות עזות, חיים רביבו (32) הצליח לבטא את יתרונה האיכותי של קבוצתו, אולם המקומי, הולגר דניאלסון הדהים עם שלושער פרטי (68, 58, 49) והעמיד את ניצחון חיפה בספק. רק שער מרגלי עופר שטרית (82) הרגיע את החיפנים שעברו לשלב הראשון כדי לפגוש, לא פחות ולא יותר, את ספורטינג ליסבון (פורטוגל).

40 אלף מקומיים רעשניים לא הבינו את המערך החיפני, שהגיעו במטרה לנצח בגוב האריות. המחיר היה כבד. צמד שערים מרגלי ברבוסה במחצית הראשונה (כבש שלושער 48, 10, 8) בתוספת לקינוח של סה-פינטו (88) חיסלו כל אשליה חיפנית להפתיע. הגומלין היה לפרוטוקול בלבד (0:0).
 

1996-1997 (גביע אופ"א)

בפעם הראשונה, חיפה הופיעה בגביע אופ"א וההצצה הייתה קצרה ביותר. שני משחקים מול פרטיזן בלגרד היוגוסלבית, שני הפסדים ופרידה משחקנה, חיים רביבו, שנמכר לסלטה ויגו.

במפגש הראשון בישראל, שער של ג'ורג'יה סוטלסיץ' (7) הספיק לניצחון חוץ ובגומלין, שער מוקדם של חיים רביבו (28), שערו האחרון במדי חיפה, לא הבהיל את היוגוסלבים שהסתערו על שער חיפה וכבשו שלושה שערים מרגלי ויקטור טרנבסקי (35 בפנדל), נישה סאבליץ(53) והבולגרי, גיאורגי חריסטוב(83).

חיפה הדהימה בתיקו אפס מול ולנסיה הספרדית. צילום: ראובן כהן

1998-1999 (מחזיקות גביע)

אחרי עונה בה נעדרה מהשתתפות במפעלים אירופיים, תופעה נדירה בנוף הישראלי, עקב אי הצלחותיה לזכות בתארים, שבה מכבי חיפה לזירה הכי מוכרת לה- מחזיקות גביע.

חיפה יצאה לבלפסט ושבה ממשחק החוץ עם ניצחון 0:1 על גלנטורן משער של אלון מזרחי(22). ומי שחשב שמדובר בקבוצה חלשה, קיבל גומלין מרתק . אלון מזרחי(16) הבקיע שוב, פטי בטי(42) האורח השווה ומזרחי סיים בשער בדקה ה- 80 מפנדל.

היריבה הבאה, קבוצת הפאר הצרפתית, פריס סן- ז'רמן, המתינה לחיפה עם רצון לנקום. והכל בגלל ניצחון הנבחרת הישראלית על צרפת ב"פארק דה- פרינס" 2:3 בשנת 1993 שמנע מהצרפתים להגיע למונדיאל 84'. בנבחרת הישראלית שיחקו לא פחות משישה משחקני מכבי חיפה. וגם הפעם, לעיני 30 אלף צופים הנציגה הישראלית לא נכנעה.

חיפה סיימה בתיקו מול שטורם גראץ שהקפיץ אותה לבית האלופות. צילום: ראובן כהן

מצבה היה קשה בדקה ה- 87 כאשר מרקו סימונה ניצל כהלכה פנדל אולם יוסי בניון, נער בן 17 שהגיע באותה עונה למכבי חיפה ולימים ישחק בליברפול הגדולה, המתין שתי דקות בלבד כדי להשוות.

בגומלין שררה אוירה מתוחה בציפיה להפתעה. וזו הגיעה בגדול. אחרי 0:0 במחצית, תוצאה שהתאימה לחיפנים, העיר את המשחק שער מראשו של המגן החיפני אדורם קייסי(70). ניקולס אאודק(72) השווה אך אלון מזרחי שוב כבש(78) ובדקה ה- 87 האור בחיפה כבה- ג'יי ג'יי אוקוצ'ה הבקיע את השני לצרפתים ועם 2:2 חיפה בחוץ. אלא שתוספת הזמן חייכה למקומיים- אלון מזרחי נעץ כדור שלישי ברשת הצרפתית וחיפה יצאה מכליה.

בניגוד לפעם הקודמת, מול פארמה האיטלקית, בשמינית הגמר חיפה קיבלה את הנציגה האוסטרית, ס,ו, ריד. אלון מזרחי(1998) העלה את קבוצתו ראשונה על לוח התוצאות (14), מאצ'יי סליבובסקי(23) המקומי לא ויתר והכוכב האוסטרי, גראלד שטרפנר(88) נגח יתרון בדרך לחיפה.

בקריית אליעזר, מגרשה של חיפה, יציעי האצטדיון לבשו חג. 16 אלף צופים חשו שהם שותפים להיסטוריה חיפנית בפרט וישראלית בכלל. קבוצתם לא אכזבה. אלון מזרחי(33) ואדורם קייסי(61) קבעו 0:2 , מיכאל אניצ'יץ צמצם(70) אך יוסי בניון(75) והבוסני, איברהים דורו(90) חיסלו כל ניסיון למנוע העפלה ישראלית ראשונה לרבע הגמר. יש לציין שחיפה נותרה בעשרה שחקנים למשך שתי דקות, אחרי הרחקת אופיר קופל(9) האוסטרים איבדו אף הם שחקן בחלוף שתי דקות ולקראת הסיום הורחק אוסטרי נוסף(88).

הכל היה מוכן לרגע השיא של מכבי חיפה והכדורגל הישראלי. אפילו היריבה הרוסית הקשה, לוקומוטיב מוסקבה, לא כל כך הפחידה וגם לא השלג היורד בחודש מרץ בבירה הרוסית. רבע גמר גביע אירופה- חלום אמיתי.

לרוע מזלה של חיפה, אלון מזרחי, מלך השערים שלה בחיפה התעקש להימכר לקבוצה צרפתית חלשה, ניס, מהליגה השניה וה"ירוקים" נאלצו לחפש בנרות חלוצים ראויים שימלאו את מקומו. 25 אלף הצופים במוסקבה לא חשו בשינוי במחצית הראשונה אותה חיפה סיימה ללא שערים. אלא שבשנייה, כבש ז'אז'ה דז'אנשייה שלושער (89,77,47) וחיסל את האשליה. גם במשחק הגומלין בחיפה, לורומוטיב ניצחה 0:1 משער של צ'וגאיינוב בפנדל(75). הנציגה הישראלית הציבה רף גבוה לעצמה ולשאר הקבוצות בארץ.

2000-2001 (גביע אופ"א)

חיפה שוב נעדרה שנה מהזירה האירופאית ושבה באוגוסט 2000 למפגש כפול בגביע אופ"א מול סלביה מוז'יר (בלארוס). במשחק החוץ הראשון חיפה שבה עם "תוצאה טובה" – תיקו 1:1 כשלחיפה כובש יניב קטן(46) וכעבור שלוש דקות אלכסנדר שוטוב איזן. בגומלין שוב תיקו, הפעם עקר משערים ששירת את מטרות החיפנים שעברו לסיבוב הראשון.

אם דייויד בקהאם משתולל משמחה ובנאדו עצוב- ההופעה באולד טראפורד הצליחה. צילום: ראובן כהן

את חיפה אימן אברהם גרנט, שהוליך את חיפה לשתי אליפויות רצופות, אחר כך שוחרר לאמן את נבחרת ישראל וכעבור מספר שנים (2007) הפך למנג'ר צ'לסי האנגלית. חיפה לא הצליחה לצאת בשלום מהמשחק בארנהיים, הולנד, שעה שניגפה 3:0 משערים של דידיה מרטל(18), בוב פייטרס(62) ומתיו אמוהה(90). שניים משחקניה, אדורם קייסי וואליד באדיר הורחקו בתוך חמש דקות.

למרות התבוסה, לכאורה הבלתי ניתנת למהפך, לחיפה היתה הזדמנות פנטסטית להשוות ולגרור את ההולנדים להארכה. בדקה ה- 86 כבר הוליכה 0:2 מרגלי אבישי ז'אנו(פנדל) וראובן עטר אך החטאות מחד ושער מרגלי מאתיו אמוהה מאידך, השאירו את חיפה בידיים ריקות.

2001-2002 (גביע אלופות)

אחרי שזכתה באליפות, בתום שבע שנות בצורת, חיפה נקלעה מחדש לזירת גביע האלופות בו השתתפה פעם אחת בלבד. עוד בטרם התמודדה עם הקבוצה הפינית, האקה, ידעה שהיריבה הבאה תהיה ליברפול הגדולה.

היריבה דחפה את חיפה לניצחון חוץ בפינלנד 0:1 משער של אבישי ז'אנו בדקה ה- 28 בפנדל.

גם בגומלין בישראל, לא נתקלה חיפה במשוכה גבוהה וניצחה את יריבתה 0:4 משלושה שערים שכבש יניב קטן (90,76,56) וג'ובני רוסו(39).

ג'ון אושיי מנתר לגובה- דווקא קייסי ניצח 0:3 את ה"שדים האדומים". צילום: ראובן כהן

ההתרגשות בישראל העפילה לשיאים שלא ידעו כאן קודם לכן. המחשבה ש- 40 אלף צופים ימלאו כל פינה באצטדיון ברמת גן, הלהיבה את הדמיון. ליברפול בישראל במשחק רשמי ? חלום שהתגשם.

אלא שהוא התנפץ לרסיסים. התברר שאחד משחקני חיפה, ואליד באדיר, שהורחק מול ויטסה ארנהיים שנה קודם לכן, ספג עונש כפול ממה שחיפה זכרה וגם טעות טכנית מנעה את תיקון הטעות. הניצחון על האקה בוטל ובמכבי חיפה השתרר הלם גדול עקב ההפסד הגדול שבארוח האנגלים, שלא לדבר על ההפסד הכספי העצום.

2002-2003 (גביע אלופות וגביע אופ"א)

האכזבה הגדולה הריצה את חיפה מחדש, והפעם היא ניסתה לעשות משהו ששום קבוצה ישראלית טרם ביצעה- העפלה לצ'מפיונס- ליג.

כל משימה מתחילה בצעד קטן וכך גם החיפנים התייחסו לבלשינה בוברוייסק (בלארוס). לרוע מזלה של חיפה מוסדות אופ"א נבהלו מהמצב הביטחוני בישראל וקבעו שכל משחקי הקבוצות מישראל ייערכו מחוץ לגבולות המדינה. חיפה בחרה בקפריסין כמגרשה הביתי ורק 200 צופים, רובם נושאי תפקידים הגיעו לראותה מנצחת 0:4 מצמד שערים של רפי כהן(22,16) ג'ובני רוסו(45) ואובידון אושוליגון(85), כדורגלן צעיר מניגריה שהגיע, כבש ושב למולדתו.

ז'אנו וקייסי לופתים את הראש- באייר לברקוזן ניצחה למרות היתרון החיפני. צילום: ראובן כהן

בגומלין הספיק שער בודד בפנדל, מרגלי הקרואטי של חיפה, ננאד פראליה (8) כדי לעבור לשלב הבא מול שטורם גראץ מאוסטריה.

האתגר היה עצום. ניצחון וחיפה מגיעה לשלב הבתים. הפעם "סחבה" את האוסטרים לבולגריה ושם זכתה למקדמה רצינית- 0:2 מצמד שערים של כוכבה הניגרי, יעקובו איגביני שמאוחר יותר הכירו בכישרונו והוא נמכר לאנגליה והופיע במספר קבוצות שהבכירה ביניהן, אברטון.

האוסטרים לא הניפו דגל לבן ולא ראו במקדמה הישראלית משוכה שאי אפשר לחלוף מעליה. אדי בוסנר(11) קבע 0:1 לגראץ, ג'ובני רוסו הבקיע שער חוץ יקר(45) אך בהמשך אימרה סאביץ'(57) ונוייקירכנר(74) איימו על ההפרש החיפני, בפרט כאשר איגביני הורחק והשאיר את קבוצתו בעשרה שחקנים. אלא ששער יקר מרגלי המגן החיפני , אדורם קייסי(78) שלח את חיפה לרגע ההיסטורי שלה. אפילו שער המשווה של ואליד באדיר(90) כמעט ונשכח נוכח ההעפלה ההיסטורית

ההגרלה שיבצה את מכבי חיפה בבית אחד עם מנצ'סטר יונייטד, לא פחות ולא יותר, באייר לברקוזן הגרמנית ואולימפיאקוס מיוון.

פרטיזן בלגרד הניפה דגל לבן מול ה"ירוקים". צילום: ראובן כהן

63,439 צופים ב'אולד טראפורד' של מנצ'סטר הוו תפאורה נפלאה להופעה החיפנית וגם הם נותרו בהלם כאשר יניב קטן הישראלי כבש ראשון(8) אך היתרון החזיק מעמד שתי דקות בלבד, שעה שראיין גיגס השווה. חיפה ניסתה ולא הצליחה למנוע מפולת ואלה הגיעו מרגלי גונאר אולה סולשיאר(35), חואן ורון(46), רוד ואן ניסטלרוי(54) ודייגו פורלאן(89) בפנדל. חיפה יצאה בהרגשה טובה בגלל שער שני שהבקיע רפי כהן(85).

ההפסד הנמיך את ציפיות החיפנים ואולי בגלל זה הגיע ה"בום" הגדול מול אולימפיאקוס היוונית. למשחק שנערך שוב בקפריסין, נסעו, שטו וטסו כרבבת אוהדים חיפנים ולא הצטערו לרגע. משחק נפלא של חיפה, מתובל בשלושה שערים מתוחכמים מרגליו של יעקובו איגביני בדקה ה- 26 מפנדל, ועוד שניים (86,60) שקבעו ניצחון ישראלי ראשון בליגת האלופות.

הניצחון הפנטסטי נטע תקוות גדולות בקרב הישראלים שרצו לנצח גם במשחק הביתי הבא, מול באייר לברקוזן (גרמניה).
ההתלהבות החיפנית לא מצאה ביטויה בתוצאה, בפרט כאשר מרקו באביץ' קבע 0:1 לגרמנים, חצי שעה לאחר הפתיחה. השופט הפולני העניק הזדמנות יוצאת מהכלל לחיפה שעה שקבע פנדל לזכותה אלא שה"מומחה" החיפני, אבישי ז'אנו איכזב והתאכזב כשבעט לקורה. במחצית השניה חיפה ספגה שער שני מרגלי באביץ' (63) ולקראת משחק הגומלין, זה שפותח את הסיבוב השני, לא נתנו לה סיכויים רבים.

עד הדקה ה- 45 הישראלים היו טובים ושוב, מרקו באביץ' העניק לקבוצתו יתרון בדקה ה- 45. ננאד פראליה, הקרואטי של חיפה איזן (53) אך ג'ואן חרץ את גורל המשחק (67) ושלח את חיפה לנסות ולהתמודד על המקום השלישי בבית.

אצטדיון ג'י. אס. פי בניקוסיה היה צר מלהכיל את כל מי שרצה לצפות במשחק מול מנצ'סטר יונייטד. גדולי האופטימיסטים החיפנים שפשפו עיניהם למראה לוח התוצאות המרצד: יניב קטן שב וכבש מול היונייטד(41), ריימונדס ז'וטאוטאס הדהים מ- 30 מ' בדקה ה- 56 ואותו שחקן הוכשל (75), נפצע קשה ויעקובו איגביני ירה את הפנדל כדי להרעיד את אירופה- 0:3 לחיפה.

גם ליברפול הגדולה הצליחה בקושי לחלוף מעל משוכת חיפה. כאן קולאוטי מתמודד בכבוד

חיפה נזקקה לנקודת ליגה אחת בלבד כדי להבטיח לעצמה את המקום השלישי, המוליך למשחקי גביע אופ"א והשיגה אותה בצורה מעוררת כבוד. באתונה, מול קבוצה ביתית טיפוסית כאולימפיאקוס. בתוך דקה העלו ואליד באדיר (9) ויעקובו איגביני את קבוצתם ליתרון מבטיח. אלכסנדיריס (37) הפיח תקווה במחנה היווני אך כעבור ארבע דקות העלה יניב קטן את חיפה לפער בן שני שערים. במחצית השניה, ניניאדיס(51) ואנדוס(79) השוו ועם תיקו 3:3 חיפה עברה לשחק בגביע אופ"א ושוב מול קבוצה יוונית- א.א. אתונה.

חיפה התשושה יצאה לאתונה ועמדה על סף הבקעה. בדקה ה- 12 נקבעה בעיטת 11 ויעקובו איגביני הבקיע. אלא שהשופט התעלם מהעובדה שהכדור עבר במלוא היקפו את קו השער ולא אישר את השער. חלפה רק דקה וגריגוריס גיאורגטוס קבע 0:1 לאתונה, דמיס ניקולאידיס(24), מילן פטקוב(31) ותיאודוריס זגוראקיס(35) מוטטו את נציגת ישראל.

בגומלין חיפה כבר כבשה מרגלי ואליד באדיר(5), יתרון שהחזיק מעמד 50 דקות. קצוראניס(57) השווה, לאקיס הוסיף צמד (90,80) ונאליציס השלים את הרביעייה השנייה בתוספת הזמן.

2003-2004 (גביע אופ"א)

חיפה "שילמה ביוקר" על המאבק ההופעה באירופה ולא הצליחה לזכות באליפות פעם נוספת. היו חסרים לה שני שערים לתואר, מאחר והאלופה מכבי תל אביב, הקדימה אותה בהפרש שערים בלבד.

בלית ברירה, נאלצו הירוקים, עם מאמן חדש, שחקן העבר רוני לוי, לשחק בגביע אופ"א. בשלב המוקדם יצאו לקמווברטאון הוולשית ושבו עם ניצחון 0:3 משערים של עידן טל(8), מיכאל זנדברג(28) ודנטה לופז(90). זה היה ניצחון החוץ הגבוה ביותר של מכבי חיפה במשחקי החוץ באירופה.

הגומלין הסתיים בתוצאה דומה והוא נערך באיזמיר, טורקיה, שוב עקב הוראה של אופ"א לא לשחק בישראל עקב מגבלות ביטחוניות. זה לא הפריע ליניב קטן(37), ג'ובני רוסו(45) ומיכאל זנדברג(62) לכבוש ולעבור בקלות לשלב הבא.

הגנת חיפה (קינן מימין) הודפת התקפה של אוקזר הצרפתית בגביע אופ"א. צילום: ראובן כהן

הפעם כבשה קבוצה סלובנית עיקשת, פובליקום שנהנתה, כמו רבות אחרות, מהעובדה שמחיפה נלקחה הביתיות. רק 200 צופים חזרו לטורקיה (איזמיר) כדי לראות את ואליד באדיר(8) ויניב קטן(83) מקנים לחיפה יתרון משמעותי שנמחק קמעא ממש עם שריקת הסיום בשער מצמק של אנדריי קבאס.

שתי היריבות ידעו, לפני משחק הגומלין, שהיריבה הבאה, ולנסיה הספרדית, ממתינה למנצחת. הסלובנים כבר הוליכו בגומלין 0:2 מצמד של רוברט קורן (60,42) אבל חיפה הגיבה בצמד משלה, עידן טל(63) וג'ובני רוסו(84). לראשונה מאז נכנסה למעגל המשחקים באופ"א, חיפה העפילה לשלב השני.

ההופעה ב"מאסטייה" של ולנסיה תיזכר בזכות הופעה בלתי נשכחת של השוער החיפני הבינלאומי, ניר דוידוביץ. לא בכדי כינו אותו עיתוני ספרד "התמנון". בלתי אפשרי היה להכניעו וחיפה הסתייעה ביכולתו כדי לסיים בתיקו ללא שערים.
חיפה רצתה להפתיע גם בגומלין, אולם כאשר אילצו אותה להעביר את ביתיותה לרוטרדאם, הולנד, איבדה את הערך המוסף והובסה 4:0 משערים מרגלי מיגל מיסטה(11), רובן בראחה(27) וצמד בדקת הסיום של דוד אלבלדה ומיגל אנג'לו.

2004-2005 (גביע האלופות וגביע אופ"א)

חיפה שבה לליגת האלופות, היישר לסיבוב השלישי, ופגשה יריבה קשה- רוזנבורג הנורבגית.

למארחים הסקנדינבים היה יתרון מסוים, כי הם היו באמצע העונה וחיפה רק הניעה את גלגליה. זה עלה לה בספיגת שני שערים מהירים. הארלד בראטבק מיהר לכבוש בדקה הראשונה, גונאר סולי הוסיף כעבור שמונה דקות. כשנדמה היה שחיפה תקרוס, כבש ג'ובני רוסו שער מצמק (45) ועם מחצית שנייה מאופסת, חזרה התקווה הישראלית.

התיקו בליבורנו האיטלקית הבטיח לחיפה עלייה לשלב מכובד באופ"א.

לקראת הגומלין, אופ"א הסכימה להחזיר את המשחקים לישראל. לא פחות מ- 30 אלף אוהדים בירוק עודדו את קבוצתם ללא הרף. גם הרחקתו של מגן חיפה, נג'ואן גרייב בדקה ה- 25 בידי השופט הצרפתיף לא רפתה את רגלי החיפנים שבתוך שבע דקות העמידו אצטדיון שלם על הרגליים. ואליד באדיר(31) וגוסטבו בוקולי(38) העניקו לחיפה את את היתרון לו הייתה זקוקה. אלא שאז הגיעה הדקה הטראגית. בעיטה חופשית לזכות הנורבגים בדקת הסיום, הארלד בראטבק בעט מעשרים מטרים וגרר את חיפה להארכה מאכזבת. שבורה מנטלית ועם חיסרון מספרי, האורחים כבשו פעמיים מרגלי דניאל בראטן(95) ואוריאן ברג(115) ושלחו את יריבתם לגביע אופ"א.

חיפה לא נשברה ובמשחק הראשון בו ארחה את דנייפרופטרובסק (אוקראינה) הספיק לה שער של חלוצה הארגנטינאי, רוברטו קולאוטי (32) כדי לנצח. אלא שהיתרון הנזיל לא הספיק בגומלין. דימיטרי מיכאלננקו (34) ואנדריי רוסול(76) הפכו את הקערה על פיה וחיפה סיימה את הפרק האירופי לעונה זו.

2005-2006 (גביע האלופות)

אחרי שזכתה באליפות נוספת, נקרתה בדרכה של חיפה קבוצה סקנדיבית נוספת, מאלמו השבדית.

חיפה הגיעה מוכנה יותר למשחק הקשה וכבר בדקה הראשונה עלתה ליתרון משער של רוברטו קולאוטי. השבדים השוו מרגלי איקסל אוסמנובסקי(34) אבל קולאוטי לא ויתר והבקיע בשנית, לפני הירידה להפסקה- 1:2 לחיפה.

שלוש דקות מחידוש המשחק ( מוקדמות הסיבוב השני) השבדי דניאל אנדרסון ביצע כהלכה פנדל והקערה התהפכה על פיה בדקה ה- 68 עת האס מאתסון קבע 2:3 למאלמו.

רגע דרמטי בניצחון חיפה על צסק"א מוסקבה (0:1). צילום: ראובן כהן

עם שני שערי חוץ, היו לחיפה כל הסיבות להיות אופטימית. בפרט כאשר במשחק הגומלין רוברטו קולאוטי(10) השווה את המאזן הכללי. האורח אפונסו אלבס(21) ניצל כדור הפקר וקבע תיקו אולם שלומי ארבייטמן, השחקן המחליף של חיפה קבע בדקה ה- 60 יתרון חיפני שני ועשר דקות מאוחר יותר, הורחק בצהוב שני אחרי נגיעת יד. כמו מול הנורבגים שנה קודם לכן, כך הדקה ה- 89 התעמרה בחיפנים שספגו שער שוויון אכזרי בנגיחה ואמרו שלום ולא להתראות לעונה נוספת, כבר אחרי שני משחקים.

2006-2007 (גביע האלופות וגביע אופ"א)

שבע שנים אחרי שנמנע ממנה לשחק מול ליברפול הגדולה, גלגל ההיסטוריה הגיע לנקודת ציון ושם חיפה כבר לא החמיצה את ההזדמנות לפגוש את ה"שדים האדומים" מעירן של החיפושיות. אחרי ההופעה ההיסטורית ב"אולד טראפורד" שוב התרגשו שחקני חיפה, ובעיקר אלה שזכו לחוויה הראשונה, אלון חרזי ויניב קטן, ועלו על משטח הדשא החלומי ב"אנפילד" המיתולוגי.

המשחק הראשון במסגרת שלב מוקדמות הסיבוב השלישי שנערך באנגליה, עמד בסימן סנסציה. גוסטבו בוקולי החיפני כבש שער יתרון בדקה ה- 29 שהחזיק מעמד ארבע דקות בלבד. קרייג בלאמי איזן וחיפה נאבקה בגבורה לעיני 40,000 צופים מקומיים עד לדקה ה- 88 כאשר המחליף מארק גונזאלס כבש את שער הניצחון למארחים.

חבורה ירוקה מקיפה את גוסטבו בוקולי אחרי שכבש את שער ליברפול

גם הפעם הגומלין לא נערך ברמת- גן, עקב המצב הביטחוני בגבול הצפוני של ישראל. בסופם של חיפושים, החיפנים הרחיקו עד קייב שבאוקראיינה ושם, באצטדיון ע"ש ולרי לובנובסקי ולעיני 17000 צופים, מיעוטם מישראל, המשחק הסתיים בתיקו 1:1. לא לפני ששחקניו של רפא בניטס עברו דפיקות לב מואצות בעשרים דקות הסיום.

אמנם, הענק פיטר קראוץ' העניק לקבוצתו יתרון(54) ושער חוץ, אבל רוברטו קולאוטי (63) השווה ומכאן ואילך התנועה בכוון שער האורחים הפכה לחד- סיטרית. התיקו שלח את חיפה להמשיך את הופעותיה במסגרת גביע אופ"א.

כדי להגיע לדבר האמיתי, שלב הבתים בו השתתפה רק קבוצה ישראלית אחת עד כה, מכבי פתח תקווה, נאלצה חיפה להתמודד מול הקבוצה הבולגרית, ליטקס לובץ' ב...הולנד. שוב בגלל מגבלות ביטחוניות שהוטלו עליה.

הבולגרים חזרו אופטימיים לארצם בתום תיקו 1:1 שבו יניב קטן מחיפה(7) נטע תקווה ופטר דימיטרוב(51) הוריד את מפלס התקווה. אלא שבגומלין, בבולגריה, חיפה הפגינה משחק מצוין ולא השאירה ספק מי ראויה להופיע בשלב הבא. חבייאר דירסאו(19) בשער אדיר ממרחק, אלן מסודי(32) ורוברטו קולאוטי(66) השאירו לאלג'נדריו סנדריניו(37) רק את שער הכבוד ותו לא. קבוצתו של המאמן רוני לוי הוסיפה לעצמה מעמד שמעולם לא הייתה בו קודם לכן.

קולאוטי ובוקולי שומרים על התיקו מול אספניול. צילום: ראובן כהן

בשלב הבתים לא המתינו לחיפה קבוצות חזקות. גלזגו רינג'רס הסקוטית, פרטיזן בלגרד הסרבית, אוקזר הצרפתית וליבורנו האיטלקית. ארבע משוכות קשות וכולן התמודדו על הזכות לתפוס את אחד משלושת המקומות הראשונים המעניק כרטיס לשלב הביניים שלפני שמינית הגמר.

אופ"א התחשבה בחיפה והסכימה להחזיר לה את הביתיות. לא עד הסוף. אצטדיון בלומפילד, המרוחק 100 ק"מ מחיפה נבחר לשמש כבית ואוהדי ה"ירוקים" הפכו אותו לגיהנום של ממש.

הראשונה שסבלה מהם, אוקזר. כאשר אלן מסודי, הזר החדש של חיפה כבש את הראשון(13) האצטדיון רעד מהתרגשות. דניאל ניקולא(29) דאג להרגיע את הרוחות אבל במחצית השנייה המארחים נתנו קונצרט אמיתי. גוסטבו בוקולי החזיר את היתרון לחיפה(56) ושתי דקות מאוחר יותר, רוברטו קולאוטי נעץ את המסמר האחרון. האורח, סטפן גריכטיג הורחק(65) ובחיפה ניצת זיק של תקווה שהמשימה להעפיל לשלב הבא אפשרית.

תקוות אלה לא נמוגו גם כאשר חיפה יצאה ל"אייברוקס" של גלזגו ונוצחה 2:0 בידי גלזגו. האווירה החמה, כאשר 50000 צופים דוחפים את קבוצתם התבטאה בשער מהיר של אנצו נובו(5). חיפה לא התפרקה. שוערה, ניר דוידוביץ, הדף פנדל בדקת הפתיחה של המחצית השנייה אותו בעט כריס לויד ורק בדקה ה- 88 הצליחו הסקוטים להכפיל את התוצאה מפנדל נוסף שנזקף לזכותם על ידי השופט הקפריסאי, קוסטס קפיטניס. הפעם צ'רלי אדם דייק.

המשחק השלישי הפך לקריטי. חיפה חזרה הבייתה וארחה את פרטיזן בלגרד החזקה. שער מוקדם של חבייאר אנדרסון, הקשר הברזילאי(20) הציב את חיפה במצב מצוין עם שש נקודות וחסרה לה נקודה במשחק החוץ באיטליה, מול ליבורנו, כדי להשלים את המשימה בהצלחה.

כריסטיאנו לוקארלי העלה את ליבורנו ליתרון (19) , חיפה נלחמה בחירוק שיניים וממש עם השריקה לסיום קבע רוברטו קולאוטי 1:1 והשמחה פרצה גבולות: ה"ירוקים" הפכו לקבוצה הראשונה מישראל שהצליחה לעבור לשלב הבא.

ובשלב הגבוה הזה, חסר התקדים חיפה הוגרלה מול צסק"א מוסקבה. 30,000 אוהדים רוסים הגיעו לאצטדיון ספרטק בולדיקווקז, אליו הועתק המשחק עקב מזג האוויר במוסקבה והיו בטוחים שחיפה תיכשל פעם נוספת מול נציגת עיר הבירה הרוסית. טורפדו גברה על חיפה 0:1 ולוקומוטיב הביסה אותה 0:3. גם הפעם חיפה לא כבשה שער חוץ אך תוצאת התיקו (0:0) אותתה שמא החיפנים ינצלו את ביתיותם במשחק הגומלין.

אלון מזרחי- מלך השערים של חיפה בגביע אירופה. צילום: מימל

והם עשו עוד מהלך היסטורי: שער של רוברטו קולאוטי (13) ללא תגובת כוכבי צסק"א העלה את חיפה לשמינית הגמר בכבודו ובעצמו והפעם המתינה לה יריבה לא פחות חזקה, אספניול הספרדית.

במשחק הראשון נאבקו החיפנים בניסיון לנצל את ביתיותם ( זוכרים ? בלומפילד) אך הגנתם החזקה של הספרדים השאירה את רשתות שני השערים רגועות. גם בגומלין באצטדיון האולימפי בברצלונה, חיפה לא קטלה קנים אך מהרגע שאיבן דה לה פניה(53) הבקיע שער ראשון, הישראלים ניסו להשוות ולהרוויח שער חוץ שיעלה אותם לרבע הגמר. במקום זה, צמד שערים בתוך דקה (61-60) מרגלי טואמדו ולואיס גראסיה חיסלו את הרצון החיפני. פנדיאני (90) השלים את התבוסה החיפנית.

בכל מקרה, בפעם השנייה בתולדות מכבי חיפה היא מופיעה בתריסר משחקים במסגרות אירופית. בפעם הקודמת זה קרה בעונת 2002/03 שחיפה הופיעה בבית האלופות.

עונת 2009-2010 (גביע האלופות)

עבור רבים משחקני מכבי חיפה וכמובן מאמנם, אלישע לוי, ההופעה במוקדמות גביע האלופות הפכה לחוויה מכוננת. מעולם לא השתתפו במסגרת הזאת וספק גדול העמיד את הצלחת החיפנים, מאחר והיה עליהם לעבור שלושה שלבים בדרך לבית האלופות.

במשחק הראשון ה,ירוקים" פגשו מכרה ותיקה, גלנטורן הצפון-אירית, עליה הצליחו לגבור בעונת 98/99 כאשר פילסו דרך לרבע גמר גביע המחזיקות. הפעם הדרך הייתה קלה יותר.

במשחק הראשון בקריית אליעזר חיפה הביסה את אורחתה 0:6 מצמדי שערים של הזר הגיאורגי החדש, ולדימיר דבאלישווילי (81,57), ליאור רפאלוב(36), יניב קטן(52), שלומי ארבייטמן(83) ומוחמד גדיר(89).

לא ייאמן כי יסופר. קטן כבש את הראשון ואיש עדיין לא האמין שאקטובה תוכרע. צילום: ראובן כהן

הגומלין בבלפסט לא היה שונה. אמנם "רק" 0:4 אבל זה היה ניצחון החוץ הגבוה ביותר של חיפה במסגרת אירופית ובסך הכל כבשה עשרה שערים, כמות שלא הכירה קודם לכן.
את השערים כבשו החלוץ הניגרי ירו בלו ששב זמנית מהשאלה (53,8), פיטר מסיללה(62) ושלומי ארבייטמן (90).

בסיבוב השלישי (השני של חיפה) הרחיקה עד לקזאחסטן בחבר העמים, כדי לפגוש קבוצה אלמונית בשם "אקטובה". לנגד עיניהם של 13000 צופים קנאים הצליחה מכבי חיפה להעביר את ההכרעה לקריית אליעזר (0:0) בתום משחק לחימה יוצא מהכלל. במגרשים ביתיים עם קנאות יוצאת מגדר הרגיל, התיקו נראה הישג.

אלא שאיש לא ציפה שמשחק הגומלין יהפוך לדרמת ענק שנלקחה מסרט בידיוני. בתוך רבע שעה הצליחו הקאזחים למוטט את הגנת חיפה ולהוליך 0:3 משערים של אווריצ'נקו(8), צ'וקולין(13) וחיירולין(15).

השמיים כמו נפלו על החיפנים אך שערו המצמק של יניב קטן (26) וכעבור שמונה דקות שער נוסף מרגלי אייל גולסה (34) שהוכנס כמחליף, נטעו תקווה שלא הכל אבוד.
ואז הגיעה אקסטזת ההמונים לשיאים הזכורים רק מהניצחון 2:3 על פריס סן-ז'רמן ב- 1998. ולדימיר דבאלישווילי נכנס לפעולה ובתוך שלוש דקות (59-62) הפך את הקערה על פיה והוליך את חיפה למדרגה הלפני אחרונה, שלב הפלייאוף מול אלופת אוסטריה, "רד בול" זלצבורג.

מעטים מאד האמינו שחיפה תצליח לשחזר את ההישג מעונת 2002/03 ולהעפיל לבית האלופות על חשבונה של קבוצה אוסטרית נוספת (ע"ע שטורם גראץ 2002).

אלא שחניכיו של אלישע לוי הגיעו ל"רד בול ארנה" וניצחו 1:2. מוחמד גדיר כבש ראשון(22) והאוסטרים ציננו את ההתלהבות החיפנית עם שער משווה של אלכסנדר ציקלר(57). ואז הגיח שלומי ארבייטמן שקם מספסל המחליפים והבקיע את שער הניצחון (84) שהעניק מקדמה רצינית לגומלין.

מכבי חיפה 2009: תמונה לאספנים של קבוצה שהעפילה לבית האלופות. צילום: ראובן כהן

משחק זה נערך באצטדיון רמת-גן לעיני 35,000 צופים, מאחר והאצטדיון הביתי של חיפה בקריית אליעזר אינו מתאים להופעות באירופה.

האלופה הישראלית נתנה קונצרט, הביסה את האוסטרים 0:3 והעפילו לליגת האלופות. ולדימיר דבאלישווילי (31), אייל גולסה (57) ומוחמד גדיר(90) החתימו את הדרכון הישראלי בפעם השנייה לליגה הטובה בעולם, ליגת האלופות.

וכאן המתינה להם חבורה של קבוצות שפעם התרגשנו רק לראותם בטלוויזיה. יובנטוס האיטלקית, באיירן מינכן הגרמנית ובורדו הצרפתית. רק האחרונה, יחד עם חיפה, הגיעו ממעמד של אלופות בארצן אך מקום שני באיטליה ובגרמניה מכובד דיו, בפרט כאשר מדובר בקבוצות שבעברן זכן בגביע אירופה עצמו.

איש לא הבטיח לחיפנים, קבוצה שהגיעה למפעל עם שחקנים רבים צעירים ובלתי מנוסים, גן של שושנים. מבחינת רמת כדורגל, ברוב המשחקים חיפה ניצבה כשווה בין שווים, אך בשורה התחתונה לא הצליחה לממש את ההזדמנויות הרבות שניצבו בפני שחקניה, כאשר גם השוערים היריבים ובראשם לואיג'י בופון של יובנטוס, מנעו כל ניסיון לפרוץ את שערם.

משחק מצוין בבורדו הסתיים בשער ניצחון מקומי בדקות הסיום. צילום: ראובן כהן

לקראת המשחקים באצטדיון רמת-גן, חיפה הוציאה למכירה כ- 40 אלף מנויים לאוהדיה והם קפצו ורכשו אותם כלחמניות טריות. תופעה שטרם נראתה בישראל.

במשחק הראשון החיפנים ארחו את באיירן מינכן ועד לכיבוש השער הראשון מרגלי הבלם דניאל ואן בויטאן (64) לא נראו הבדלים. גם לא אחר כך אבל צמד שערים שכבש תומס מולר בתוך שלוש דקות (87-84) סיים את החלום החיפני לפתוח ברגל ימין.

למשחק השני מול האלופה הצרפתית חיפה יצאה אופטימית, הפגינה משחק מצוין שלא הביא לה נקודות ושערים רק בגלל הצטיינות השוער הצרפתי שמנע ממנה ארבעה-חמישה שערים. 

מנגד, שוב חוסר מזל כשבלם בורדו, מיקאל סיאני ניצל היעדר שמירה עליו (83) ונגח את שער הניצחון בעקבות הגבההת כדור קרן. התיסכול הגיע בדמות הרחקת הקשר החיפני בירם כיאל שספג עונש תמוה- הרחקה לשני משחקים.

גם למשחק השלישי, מול יובנטוס ב"אולימפיקו טורינו" החיפנים יצאו עם מנות ביטחון לא מבוטלות. וגם הפעם "לא עשו במכנסיים" ונכנעו שוב 1:0 לשער של הבלם האיטלקי (עד כה כבשו כל בלמי הקבוצות היריבות) ג'ורג'יו קייליני בפתיחת המחצית השנייה (47).

גם הפעם חיפה איבדה קשר, טייגו דוטרה הברזילאי שנכנס תריסר דקות קודם לכן וראה לנגד עיניו את ה"אדום" בעקבות עבירה גסה.

על פי השיבוץ, יובנטוס אמורה הייתה להגיע לגומלין בישראל. הגיעה, פגעה שוב עם ה- 0:1 הקטן (מאורי קאמורנסי (45) וברחה מישראל עם שלוש הנקודות היקרות.

גם ה"גברת הזקנה" לא התלהבה לחלק לחיפה שערים ונקודות. צילום: ראובן כהן

על פי התוכנית, במשחק החמישי לא היה לחיפנים אלא לטפח אשליות שווא לנצח את באיירן מינכן ב"אליאנץ ארנה" לעיני 60,000 מאוהדיה. בפעם החמישית, חיפה שיחקה טוב, נאלצה לראות בשברון לב כיצד איביצה אוליץ' (62) מכניע את ניר דוידוביץ ונותרה עם המחמאות בלבד.

למשחק השישי והאחרון חיפה המתינה בדריכות. ולא רק היא. מעולם לא קרה שקבוצה תסיים את דרכה בליגת האלופות ללא שערים ועם אפס נקודות. חיפה התכוננה היטב מול בורדו למשחק ברמת-גן ועשתה מאמצים גדולים לא להיכנס להיסטוריה, מההבט השלילי.

הצרפתים הגיעו בהרכב חסר מאד שכלל את שחקני הספסל, מאחר וכבר הבטיחו את עלייתם לשלב הבא, אבל ברגע האמת חיפה לא שיחקה טוב, כמעט ולא סיכנה את השער הצרפתי ונאלצה לראות את ג'וסי הברזילאי מבקיע (13) ומסיים לחיפה קמפיין עם חמישה הפסדים על חודו של שער (1:0) ועם המאזן אותו יזכירו תמיד כאשר יחפשו את השיא השלילי.

2010-2011 (הליגה האירופית)

אכזבה, אכזבה, אכזבה.

וניתן להוסיף אלף פעמים את המילה הזאת. לחיפה היו כל הסיבות להאמין שתוכל לדלג בקלילות מעל דינמו מינסק מבלארוס בשלב השלישי בליגה האירופית, אולם המציאות טפחה על פניה.

לא רק שבמשחק הראשון בקריית-אליעזר הסתפקה בשער בודד מרגלי ולדימיר דבאלישווילי (30), גם בגומלין כבש החלוץ הגיאורגי שער חוץ יקר (27) ועדיין היתרון המשמעותי לא הספיק.

מוחמד גדיר פורץ בין מגני מינסק. צילום: ראובן כהן

כי שחקני דינמו השיבו בשער שוויון מרגלי אולג סטחנוביץ' (35), חברו אנטון פיטילו חולל מהפך (54) שאמור היה להספיק לעבור לשלב הבא אולם אותו פיטילו לא ויתר וממש עם השריקה לסיום הכניע בשלישית את אמיר אדרי, מחליפו של ניר דוידוביץ הפצוע, ושלח את החיפנים מחוץ למסגרת אירופית כבר אחרי 180 דקות. אכן, אכזבה.

2011-2012 (ליגת האלופות והליגה האירופית)

האכזבה הגדולה מאובדן האליפות בעונה הקודמת וההופעה הכושלת בליגה האירופית פינתה מקומה לאופוריה מחודשת. חיפה שוב זכתה באליפות והתמרקה להופיע מחדש בגביע האלופות.

היא נכנסה היישר לסיבוב השני מול בוראץ' הבוסנית, מפגש ראשון מול קבוצה מהמדינה המוסלמית. במשחק הראשון בקריית-אליעזר חיפה נקלעה למצוקה שעה שהאורחים כבשו שער ראשון מרגלי ראספודיץ' (24) אבל שער משווה של וויאם עמאשה, חלוץ הרכש מקריית-שמונה (45) נטע תקוות לקראת ההמשך.

דבאלישווילי ועמאשה מול לרנקה

וזה מה שקרה. "בליץ" מדהים, נדיר בזירה אירופית גרם לחיפה לכבוש שלושה שערים בתוך שלוש דקות. עמאשה (71), דלה ימפולסקי (72) ושוב עמאשה שהשלים שלושער (73) חרצו את גורל המפגש ואייל גולסה (80) השלים את תעודת הביטחון לגומלין.

הבוסנים האמינו בסיכוייהם מוקדם מרגלי ברוניסלב קרוניץ' (9) הגביר את תקוותם. ולדימיר דבאלישווילי השווה (24) אך קרוניץ' (34) החזיר את היתרון לקבוצתו. דבאלישווילי הגיב בשנית (53) אך חיפה נכנעה לנמניה וידקוביץ' (84). ההפסד 3:2 לא מנע ממנה להעפיל הלאה.

חיפה חוגגת חמישייה מול סטיאווה. לא הספיק. צילום: ראובן כהן

גם היריבה השנייה, מאריבור אלופת סלובניה, הגיעה למשחק ראשון בחיפה. כאשר דבאלישווילי קבע 0:1 מפנדל בדקה השמינית עדיין נותר ספק לגבי ההמשך. מרקוס טבס (27) אכן השווה אולם המחליף דלה ימפולסקי (70) העניק מקדמה מסוימת להופעה בגומלין.

עידן ורד (10) כבש במאריבור, אותו טבס שוב איזן (32) ועד לסיום חיפה השיגה את משאת נפשה, להגיע למשחק פליי-אוף מול גנק הבלגית בה מופיע אליניב ברדה, חלוצה לשעבר של מכבי חיפה.

גולסה בין שחקני שאלקה. צילום: ראובן כהן

אופ"א לא ויתרה למכבי חיפה ואילצה אותה בפעם המי יודע כמה לנטוש את קריית-אליעזר ולעבור לשחק באצטדיון הלאומי ברמת-גן.

חיפה שיחקה מצוין, החטיאה רבות ונאלצה להסתפק בניצחון מינימלי. וויאם עמאשה (8) ודבאלישווילי (28) קבעו 0:2 ואותו ברדה הצליח לכבוש שער חוץ (61) שהחזיר את העניין למשחק בגנק.

ושם התפתחה דרמה בה חיפה חשה , לראשונה בתולדותיה, עד כמה הנקודה הלבנה אכזרית. ואת חיפה לא צריכים לשכנע עד כמה היא "שחורה".

במשחק עצמו גנק כבשה ראשונה מרגלי יילה פוסן (35) והופתעה לראות את אייל גולסה משווה (37). עוד לפני המחצית תומס בופל (41) גנק כבשה בשנית וגם הרחקתו של בלם חיפה, איציק כהן (109) בדקות ההארכה לא שינתה את התוצאה.
בפעם השנייה (הקודמת בפארמה ב-1993) חיפה ניגשה בדחילו וברחימו לפנדלים ושם נוצחה 4:1. דבאלישווילי וגולסה החטיאו, רק טאלב טואטחה כבש.

משמעות ההפסד האכזרי, נפילה לליגה האירופית למשחקים מול שאלקה 04 הגרמנית, סטיאווה בוקרשט הרומנית וא.א.ק לרנקה הקפריסאית. לראשונה חיפה שיחקה מול יריבות מרומניה וקפריסין.

הפתיחה ניבאה טובות. חיפה ארחה את לרנקה וניצחה 0:1 משער של מוחמד גדיר.

גם ההפסד במחזור השני לשאלקה בחוץ 3:1 לא ריפה את ידי החיפנים. כריסטיאן פוקס (8) כבש ראשון, עידן ורד השווה (35) ובמחצית השנייה פוקס קבע 1:2 (66) וחוארדו (82) השלים.

במחזור השלישי קונצרט חיפני בקריית-אליעזר- 0:5 מול סטיאווה בוקרשט. כבר במחצית חיפה הוליכה 0:3 מרגלי עמאשה (20,10) ויניב קטן (38 בפנדל) ובהמשך הוסיפה צמד של טאלב טואטחה (73) ועידן ורד (79). שני שחקנים רומנים הורחקו, אחד בכל מחצית.

משנדמה היה שמקומה של חיפה בשלב הבא בליגה האירופית מובטחת, באה הקריסה. הפסד בגומלין לסטיאווה 4:2. הרומנים כבר הוליכו 0:2 משערים של לאנדרו טאטו (13) ופלורין קוסטיאה (27), אייל משומר (36) ויניב קטן (40) הגיבו ובשעה שנדמה היה שזה חספיק לחיפנים, גם הרחקתו של הרומני פלורין קוסטיאה (61) לא הועיל.

צמד של כריסטיאן טמאסה (84,64) שם קץ לחלום החיפני להבטיח מקום בבוקרשט. ואז הגיע הפסד נוסף, בניקוסיה ללרנקה 2:1.
באצטדיון ג'י.פי.אס ממנו יש לחיפה זיכרונות טובים מההופעה בקמפיין הצ'מפיונס-ליג (2002) גונזאלו גרסייה (14) ופינטדו (51) מנעו מחיפה את האשליה וגם שער מצמק של הבלם הקרואטי יוריצה בוליאט לא ניחם.

ההזדמנות האחרונה והקובעת הגיעה במשחק שנעל את הבית המוקדם. שאלקה הגיעה לקריית-אליעזר כשכרטיס העלייה כבר בכיסה, לא עשתה הנחות לאלופה הישראלית והביסה אותה 0:3 משערים של בולייאט (עצמי,7), צ'יפיריאן מאריקה (84) ואנדראס וויגל (90). במצב של 0:1 החטיא הקפטן החיפני יניב קטן בעיטת עונשין (72).

קמפיין הליגה אירופית 2013/14 נפתח בסערה והסתיים במקום שלישי בשלב הבתים

מכבי חיפה חזרה לאירופה בסערה. החניכים של אריק בנדו פתחו את קמפיין המוקדמות עם תוצאת שיא של קבוצה ישראלית באירופה, 8:0 גדול מול חזאר לנקראן במשחק הגומלין ו-10:0 בסיכום 2 המשחקים.

הירוקים המשיכו המשיכו את הדהירה אל עבר שלב הבתים עם ניצחונות מרשימים מול ונטספילס מלטביה וניצחון ב-2 מפגשים מול אסטרה ג'ורג'יו בשלב הפלייאוף של הליגה האירופית.

הגרלת שלב הבתים זימנה לירוקים מפגש מול AZ אלקמאר, פאוק סלוניקי ושחטאר קרגאנדי המפתיעה שכמעט והדיחה את סלטיק בצמד משחקי המוקדמות ליגת האלופות.

רובן ראיוס ושמעון אבוחצירא חוגגים ניצחון היסטורי מול חזאר לנקראן. (צילום: ראובן כהן)

משחק הפתיחה זימן לירוקים מפגש ביתי מול AZ אלקמאר. מכבי חיפה הייתה עדיפה ולא נפלה מהיריבה ההולנדית, אך שער מאוחר של גודמונדסון בדקה ה-70' קבע את תוצאת המשחק, 1:0 והוריד את הירוקים מאוכזבים.

במחזור השני של המפעל יצאו הירוקים לאצטדיון "אסטנה" למפגש נגד שחטאר קרגאנדי, המרענן הרשמי של מוקדמות ליגת האלופות. הירוקים ירדו למחצית בפיגור 2:0 (פינונצ'נקו 40', שאראנוב 45') והיו בטוחים שיחזור לישראל ללא נקודות. אבל, המחצית השנייה הייתה כולה ירוקה ולאחר ששער מהיר של חן עזרא החזיר את מכבי חיפה למשחק ירה אלון תורג'מן כדור אומנותי מ-22 מטר הישר לחיבורים וקבע את תוצאת המשחק 2:2.

למרות שהיו עדיפים הירוקים ירדו מנוצחים במחזור הפתיחה. (צילום: ראובן כהן)

המשחק המרתק בקמפיין היה ללא ספק במחזור השלישי. החניכים של בנדו יצאו לאצטדיון "טומבה" למפגש מול פאוק סלוניקי. הירוקים היממו את היוונים בפתיחה ושערים מהירים של דינו אנדלובו (13') ואייל גולסה (21') קבעו יתרון ירוק והשאיר את היוונים ללא תשובות.

היוונים כבשו שער מצמק בדקה ה-37' מראשו של ויטור ועד לסיום המחצית כבר מצאו את השיוויון לאחר נגיחה מוצלחת של ניניס. בתווך השוער הסרבי, בויאן שארנוב, עצר פעמיים את מירוסלב סטוך הסלובני מהנקודה הלבנה.

השוער הסרבי, בויאן שארנוב עצר פעמיים את סטוך מהנקודה הלבנה. (צילום: ראובן כהן)

הזברות של פאוק סלוניקי עלו למחצית השנייה בטירוף ובדקה ה-67' קבעו מהפך מראשו של דימיטריס סאלפינגידיס וקבע את תוצאת המשחק 3:2 למארחים מסלוניקי.

המחזור הרביעי של שלב הבתים היה מחזור "מראה" לזה שקדם לו כאשר היוונים הגיעו לאצטדיון קריית אליעזר. הירוקים שהיו שקועים במאבקי הליגה והיוונים שגם הם היו מרוכזים במאבקי הצמרת שהשאירו את הראש בליגה לקראת משחק העונה מול אולימיפיקוס נפרדו ב-0:0 מאכזב.

הקהל הירוק בתצוגת עידוד נדירה באלקמאר. (צילום: ראובן כהן)

המחזור החמישי של המפעל שלח את הירוקים לאצטדיון AFAS למפגש מול AZ אלקמאר. הירוקים אמנם ירדו מנוצחים על כר הדשא לאחר שספגו מרגליהם של גוודילי (37') וגודמנדסון (90+5). אך הסיפור המרכזי של ההתמודדות היה ללא ספק הקהל הירוק שהגיע בהמוניו להולנד ונתן תצוגת עידוד שלא זכורה במגרשי הכדורגל זמן רב. 
המאמן, אריק בנדו התייחס בסיום לקהל ואמר: "מילה טובה לקהל שלנו שנתן תצוגת עידוד שאני לא זוכר כמותה."

מחזור הסיום של שלב הבתים כבר היה לפרוטוקול בלבד. שחטאר קרגאנדי ומכבי חיפה איבדו כל סיכוי להעפיל לסיבוב הבא והמשחק התנהל תחת מזג אוויר סוער.

שובל גוזלן הצעיר חגג שער בכורה באירופה במחזור הנעילה. (צילום: ראובן כהן)

הירוקים של בנדו נקלעו לפיגור לאחר פנדל מוצלח של רוג'ר קאנס בדקה ה-44' אך במחצית השנייה הגיעה התפנית: הפסקת חשמל שהתרחשה בדקה ה-59' שינתה את המומנטום של המשחק והירוקים חזרו כ-10 דקות מהעלטה הישר למהפך. שובל גוזלן הצעיר כבש בדקה ה-72' שער בכורה בליגה האירופית ובדקה ה-80' השלים שמעון אבוחצירא את המהפך לאחר מבצע אישי נאה וקבע את תוצאת המשחק 2:1 לירוקים.

הירוקים השיגו את ניצחון הבכורה במפעל במחזור הנעילה והמאמן, אריק בנדו התייחס לקמפיין ואמר: "היה חשוב לסיים עם ניצחון וזו הייתה המטרה היום. ברוב המשחקים באירופה היינו עדיפים, הרבה שחקנים הוכיחו את עצמם וזה חומר למחשבה."

ראיוס הספרדי חגג 6 כיבושים במפעל. (צילום: ראובן כהן

שלוש שנים אחרי ההופעה הזאת חיפה חזרה לאירופה בדלת הראשית. גם זכתה בגביע המדינה אחרי 18 שנות בצורת וכדי לחזק זאת דורגה בסיום העונה במקום הרביעי בטבלה. היריבה שהוגרלה נגדה, נומה קאליו מאסטוניה, מדינה שמעולם לא שיחקה מול ה"ירוקים" הצליחה לסחוט תיקו 1:1 במשחק חוץ שנערך בנתניה עקב אי כשירותו של משטח הדשא ב"סמי עופר". שערו של גיל ורמוט, תגובה לזה של ינאר טומט לא בישר עדיין על שיתרחש בגומלין. התוצאה זהה, אחרי שניקיטה רוקאביצה העלה את חיפה ליתרון בבעיטת עונשין. אלא שהמארחים לחצו והצליחו לאזן בדקת הסיום, לגרור את חיפה להארכה ולנצחה בדו-קרב בעיטות מהנקודה הלבנה 3:5. ההפסד המדהים גרם לפיטוריו של המאמן רוני לוי, לראשונה בטרם נפתחה הליגה.

חלפו שלוש עונות עד שמכבי חיפה שבה לזירה האירופית, במוקדמות הסיבוב הראשון של הליגה האירופית. כ-16 אלף צופים צפו ב"סמי עופר" בניצחון לא קל על נוגומונטנה סולה מורה (סלובניה) בתוצאה 0:2 משערים במחצית השנייה מרגלי יובל אשכנזי (64) ומוחמד עוואד (68). בגומלין, לרגעים נדמה היה שהמארחת תצליח לאיים על חיפה, אחרי שכבשה שער מהיר בדקה השישית ושוב, הצמד שהבקיע בחיפה עשה זאת ופעם נוספת בתוך ארבע דקות. עוואד (31) ואשכנזי (35) הפכו את התוצאה, האחרון ביסס את יתרון קבוצתו עם שער אישי שני (76) ולשער השני של הסלובנית (81) כבר לא הייתה משמעות- 2:3 לחיפה ובסיכום 2:5.

בהגרלות, לחיפה אין מזל מי יודע מה, ולא התפלאו שבמוקדמות הסיבוב השני נפלה בחלקה הזכות להתמודד מול שטרסבורג הצרפתית. במשחק הראשון , בחוץ, הירוקים נהנו משער יתרון נהדר מרגלי מקסים פלקושצ'נקו (39) אולם היתרון החזיק מעמד שש דקות בלבד. השופט ההולנדי העניש את חיפה פעמיים. גם הרחיק את הבלם עאיד חבשי שביצע את העבירה ובנוסף פסק על בעיטת עונשין על סף השריקה למחצית. לודוביק אז'ורקה לא נכשל במשימה וזריקת העידוד מצאה הד כעבור שלוש דקות מפתיחת המחצית השנייה. אדריאן תומאסון חולל מהפך וחברו, יונאס מרטאן (61) קבע 1:3 בדרך לגומלין. חיפה לא נשברה, בעיקר כאשר אז'ורקה כבש ראשון. ירדן שועה (25) וניקיטה רוקאביצה (49) עוררו תקוות והלחץ שהופעל על השער הצרפתי לא נשא פרי. בסיכום חסר לחיפה שער כדי לסחוב את האורחים להארכה.

 


2020-2021: טוטנהאם עצרה הכניסה לשלב הבתים
אחרי שסיימה את הליגה במקום השני, חיפה שבה לליגה האירופית בתקווה להצליח יותר מאשר בעונה הקודמת. עקב נגיף הקורונה שהשתולל ברחבי העולם אופ"א החליטה לשנות את מתכון המשחקים. לא עוד שני משחקים, בית וחוץ, אלא משחק אחד בלבד. את המשחק הראשון חיפה ארחה בעיר הכרמל ופגשה את ז'לייזניצ'אר מבוסניה. ה"הרגל" האירופי, לפגר בתוצאה ולרדוף, נראה גם כאן. איבן לנדריץ' (34) מצא את רשתו של ג'וש כהן. ארבע דקות אחר כך, צ'ירון שרי איזן בשער אדיר ובהמשך הספיקו ניקיטה רוקאביצה (59) ויובל אשכנזי (66) לנצח 1:3.
במוקדמות הסיבוב השני, שוב מכבי בבית וללא קהל. היריבה הפעם קייראט מקזחסטן. יובל אשכנזי (30) ומנגד ואגנר לאב (45) השאירו מתח למחצית השנייה. רוקאביצה הפיג אותו עם שער ניצחון (71) בדרך לסיבוב השלישי. כאן המתינה לקבוצתו של ברק בכר קבוצה איכותית בהרבה.
מעולם, עד למפגש הזה, חיפה לא כבשה שער על אדמת רוסיה. והיו לה שלוש הזדמנויות. הפעם שינוי, לא לפני שהרוסים הזדרזו להבקיע בדקה התשיעית ( אלדור שימורוב). רוקאביצה המשיך להצטיין ולכבוש (20) ומוחמד אבו-פאני (60) דאג להקפיץ את הצופים בכורסאות מול הטלוויזיה בשער ניצחון מדהים- 1:2 לחיפה.


רק שלב אחד, הפלייאוף, ניצב בפני החיפאים בדרך לבתים. לרוע מזלם ניצבה מולם, לא פחות ולא יותר טוטנהאם הגדולה ועוד במשחק בלונדון. על השער המוקדם של הארי קיין בדקה השנייה היה לצ'יירון שרי (17) מענה. לוקאס מורה (20) וצמד מרגלי של ג'ובני לו סלסו (39,35) חיסלו את התקוות. אמנם, רוקאביצה כבש בפנדל (51) ובכך הפך לחלוץ הישראלי הראשון שכובש בארבעה משחקים ברציפות בגביע אירופה (יחד עם העונה הקודמת- 5), הארי קיין החזיר בצמד ובדקת הסיום דלה עלי עם פנדל שני- 2:7 המהווה את התבוסה הקשה ביותר של חיפה במסגרות האירופאיות.

 

עונת 2021-2022

מכבי חיפה חזרה בדלת הראשית למשחקי גביע אירופה לאלופות. אולם בגלל היעדרותה מהמפעל בעשר השנים האחרונות, נאלצה להתמודד בשלב הבסיסי, מוקדמות הסיבוב הראשון בו פגשה את קייראט אלמטי מקזחסטן.

הבעיה של הכדורגל הישראלי מול קבוצות ממזרח אירופה הנמצאות במהלך עונה סדירה כאשר חיפה בקושי הספיקה להתאמן כשלושה שבועות, התגלתה גם הפעם. במשחק הראשון הגיעו למעלה מ-25 אלף אוהדים ל"סמי עופר" וחזו בשוויון מאכזב. עומר אצילי כבש לפני ההפסקה, האורחים ברחו עם תוצאה טובה (1:1) אחרי שהשוו בדקה ה-76 מרגלי נוראלי אליפ. בגומלין , רגלה של האלופה הישראלית הייתה על התחתונה ונוצחה 2:0 על ידי יריב איכותי פחות אך בכושר משחק טוב יותר.

חיפה החמיצה פעמיים. גם לא המשיכה במסלול האלופות וגם נאלצה לנשור למפעל חדש שנוסד על ידי אופ"א- קונפרנס ליג. שלישי בחשיבותו אבל מכיל קבוצות ברמה גבוהה. כדי להגיע ל"בית" רציני, היה על החיפאים לעבור שלוש משוכות. את הראשונה עברה בניצחון כפול מול דינמו טביליסי (גיאורגיה). בחוץ ניצחה 1:2 משעריהם של עומר אצילי ודין דוד ובגומלין 1:5 מהדהד כאשר בשלל השערים מתחלקים יובל אשכנזי (צמד), עומר אצילי, מאור לוי ומתנה מפביאן ספורקסלדה האורח שכבש את שערו הוא.

בסיבוב השלישי ציפתה לחיפה יריבה קלה בדמות ה.ב. טורשהאבן מאיי פארו. במשחק הראשון יתרון ירוק לחלוטין עם 2:7 קליל. דין דוד (2), דולב חזיזה, רמי גרשון, בן שהר, עומר אצילי ויובל אשכנזי כבשו לחיפה שיצאה לאיים בכדי לזכות בניצחון נוסף. ולא היא.  במזג אוויר הזוי, כזה שגם קבוצה נהדרת של חיפה הפסידה עשרים ושבע שנים קודם לכן (3:2), היורשים גם נכנעו 1:0 ולא הפריע להם להגיע לשלב האחרון שלפני הבתים.

נאפטצ'י באקו מאזרבידז'אן המתינה לחיפה בפלייאוף, עקצה אותה שלוש פעמים, למרות שעומר אצילי כבש ראשון. במצב כמעט אבוד של 1:3 למארחים הפגין צ'ירון שרי יכולת שיא וכבש פעמיים, השני בתוספת הזמן, כדי לחזור ארצה עם 3:3. וכאן, בעיר הכרמל העניינים נסגרו בקלות. סאן מנחם, עומר אצילי, דולב חזיזה (פנדל) ומוחמד אבו-פאני הבטיחו הופעה היסטורית בקונפרנס-ליג והמתינו להגרלה סבירה.

התבדו. חיפה "נפלה" לבית עם קבוצות חזקות כפיינורד רוטרדם ההולנדית, סלביה פראג הצ'כית ואוניון ברלין, מצמרת הבונדסליגה. במשחק הראשון חיפה העניקה "פייט" לפיינורד וסיימה עמה בתיקו עקר משערים במשחק הבית הראשון.

המשחק השני כלל הופעה היסטורית ב"אולימפישטדיון" הברלינאי, האצטדיון הידוע לשמצה מהמשחקים האולימפיים ב-1936. אוניון המקומית נראתה גדולה על האלופה הישראלית וניצחה אותה ללא תנאי 0:3.

חיפה לא נשברה, חזרה למבצרה והדהימה עם ניצחון סנסציוני על סלביה פראג 0:1 משערו של גודסווי דוניו. המחזור הבא הפגיש שוב את השתיים, התוצאה נותרה זהה, רק הפעם לזכות המארחים הצ'כים שכבשו בדקה ה-49 מרגלי יאן קוכטה.

אוניון ברלין הגיעה לחיפה, ניצחה בקושי רב 0:1 משער של ג'וליאן רייסון (66) והמארחת הישראלית איבדה סיכוי לעבור לפלייאוף. לא מנע מחניכיו של ברק בכר להתמודד בכבוד בהולנד ולמרות ההפסד 2:1 (דין דוד הבקיע בדקה האחרונה) ה"ירוקים" סיימו את המסע האירופי בהרגשה שבבית פחות קשה, היו מצליחים יותר.

  

עונת 2022/23 - אויויוי ליגת האלופות - בפעם השלישית

הדעה הכללית הרווחת, בישראל ומחוצה לה, הייתה שלעולם כבר לא תהיה קבוצה ישראלית בבית האלופות, אחרי חמש ההופעות של מכבי חיפה ומכבי תל אביב (פעמיים) והפועל תל אביב.

תוסיפו את היריבה הראשונה, במוקדמות הסיבוב השני אליו החיפאים הוגרלו, לא פחות ולא יותר מאולימפיאקוס פיראוס היוונית, מועדון עשיר פי כמה וכמה מהאלופה הישראלית והפסימיות האמירה. לא כך חשבו מאמן הקבוצה, ברק בכר וחניכיו שהתכוננו להפתיע. במשחק הראשון ב"סמי עופר", לעיני כ-30 אלף אוהדים נלהבים, היוונים כבשו שער בפתיחה מרגלי פיליפ זינקרנאגל וכמעט עד לסיום הוליכו. כמעט, כי דולב חזיזה עם "שער משוגע" בדקה ה-90 איזן ל-1:1 והשאיר פתח להפתעה אפשרית בגומלין.

ההפתעה בוששה להגיע. במקומה צנחה סנסציה עליה דיברו באירופה כולה. באחד המשחקים המעולים של קבוצה ישראלית בגביע האירופי, ה"ירוקים" היממו את היוונים ועל לוח התוצאות האלקטרוני נצצה תוצאת המשחק המדהימה- 0:4 לחיפה. צ'ירון שרי הימם כבר בדקה החמישית בבעיטה חופשית, החלוץ החדש מהאיטי, פרנזדי פיירו פרע שטרות ראשונים ובתוך ארבע דקות (65,61) נגח פעמיים לרשת המקומית, ומוחמד אבו-פאני שנכנס כמחליף ביסס את התבוסה. היבשת יצאה מכליה.

חיפה לא. כעבור שבוע כבר המתינה לה אלופה נוספת מהאגן המזרחי של הים התיכון. אפולון לימסול מקפריסין חיפשה את הכרטיס לשלב הבא ולא האמינה שחיפה תוכל לשחזר את יכולתה מפיראוס. עד לדקה ה-37 אמונתה נשאה פרי. בדקה זו הבקיע מת'יו פייברנס האורח את שערו הוא (37) ובמחצית השנייה הדהים הקשר עלי מוחמד, שלא כבש שערים בחיפה, והבקיע צמד בטווח של תריסר דקות (61,53). פיירו הענק התכבד אף הוא (78) והרביעייה שבה ועלתה מחדש.

בגומלין, ששוחק בניקוסיה, באצטדיון המוכר לחיפה מהופעתה בבית האלופות הראשון (2002), נרשמו דפיקות לב מואצות בדקה ה-26 אחרי שהרווין אונג'דה (19) וישראל קול צמצמו את נזקי המשחק הראשון ורק התייצבות ההגנה בירוק השאירו את התוצאה 0:2 אשר משמעותה אחת: עלייה לפלייאוף, מדרגה אחת לפני בית האלופות.

ואם שתי הקבוצות הקודמות נחשבו למכשול בלתי עביר, היריבה הבאה דורגה תחת הטייטל "משימה בלתי אפשרית". הכוכב האדום בלגרד מסרביה, אלופה גאה ובעלת רקורד נפלא, עם סגל שחקנים נוצץ שערכם עשרות מונים יקר מזה של חיפה, הגיעה לעיר הכרמל. התפתח משחק מטורף. פיירו הבקיע ראשון (18) אך אלכסנדר פשיץ', לשעבר כדורגלן מכבי תל אביב, איזן (27). הס הושלך באצטדיון הדחוס עת גלור קאנגה (40) חולל מהפך בדרך לחדר ההלבשה- 1:2.

מכבי חיפה חזרה למחצית השנייה עם טירוף בעיניים. פיירו הזדרז להשוות (51) וחברו, צ'ירון שרי (61) נתן את האות למתקפה נגדית עמה הגנת קבוצתו הסתדרה היטב. האם זה יספיק למשחק הגומלין באצטדיון ה"מארקנה" בבלגרד ?

לא פחות מ-55 אלף צופים, רובם סרבים קנאים, הרעישו עולמות בנסותם להכניס את החיפאים להלם. שער היתרון של אלכסנדר פשיץ' (27) הרס לאורחים מישראל את התוכניות. שתי דקות לסיום המחצית האכזבה הוכפלה משערו של מירקו איבניץ'. חיפה ניסתה לחזור למשחק, זכתה בבעיטת עונשין מהנקודה הלבנה אותה החטיא דולב חזיזה ועל הכדור הנהדף השתלט המגן השבדי דניאל סונדגרן ו"הפציץ" פנימה את שער התקווה.

במהלך כל דקות המחצית השנייה, האלופה הישראלית "שכבה" על שער המארחים שחיפשו רק לשמוע את שריקת הסיום שאמורה הייתה לגרור הארכה בת חצי שעה. אלא שאז התרחש "נס בלגרד" עם שער עצמי בדקת הסיום מרגלו של מילאן פאבקוב ועם 2:2 החיפאים ואלפי אוהדיהם חגגו את העלייה השלישית לבית האלופות. מי היה מאמין באמצע חודש יולי שכך תסתיים הדרמה ?

בית האלופות

ההגרלה הדרמטית לא היטיבה עם מכבי חיפה שציפתה ליריבות פחות קשות. בזה אחר זה נשלפו הכדורים ועליהם נרשמו באותיות קידוש לבנה: פריס סן ז'רמן הצרפתית, עם ליונל מסי, ניימאר וקיליאן אמבפה, יובנטוס שלעולם לא תחשב ל"גברת הזקנה" ולקינוח הקבוצה המצוינת מפורטוגל, בנפיקה.

עם המטען הכבד הזה חיפה יצאה לדרך ולעיני 60 אלף צופים באצטדיון האור בליסבון, נכנעה לבנפיקה 2:0 אחרי מאבק איתנים. חמש דקות בפתיחת המחצית השנייה הספיקו לרפא סילבה (50) ולמגן אלכס גרימאלדו (54) להכריע את המשחק.

על המשחק השני, הביתי הראשון של חיפה, נכתבו מילים רבות. נראה שמעולם לא נראתה מהומת אלוהים כזאת סביב כרטיסים למשחק בסמי עופר. האלופה הצרפתית, פריס סן ז'רמן על שלל כוכביה, גרמה להיסטריה. וזו התעצמה במשחק עצמו אחרי שצ'ירון שרי (24) הבקיע את השער הראשון. חיפה שיחקה מצוין במחצית הראשונה, לא מספיק בכדי למנוע מליונל מסי לכבוש (37). לקראת הסיום תש כוחה מה שאפשר לקיליאן אמבפה קל הרגליים לקבוע 1:2 ולברזילאי ניימאר (88) להשלים ערב שייזכר שנים רבות.

במשחק השלישי, ב"אליאנץ סטאדיום" בטורינו, נגד יובנטוס, מכבי שוב לא נכנעה בקלות. אמנם ספגה צמד שערים מרגלי אדריאן ראביו (83,36) ודושאן ולאחוביץ (50), יחד עם זאת שערו של דין דוד (75) נטע תקווה שבחיפה ניתן יהיה ללקט נקודות ראשונות במפעל.

וכך קרה כעבור שישה ימים. ריח ההפתעה נישא באוויר. מחצית ראשונה נוצצת מצד חיפה השאירה את האיטלקים נבוכים, עומר אצילי כיכב וכבש שני שערים (42,7) ועשרות האלפים לא האמינו שאחרי הפסד ליגה מדהים שלושה ימים קודם לכן , למכבי בני ריינה הקטנה, חיפה תצליח להתעלות לרמה כל כך גבוהה ולנצח קבוצה איטלקית מפורסמת.

אותות העייפות בקרב שחקני חיפה החלה לנבוט. בגלל המונדיאל בקטאר, אופ"א הזדרזה לסיים את השלב הבתים במהירות שיא, כאשר מרווח בין משחק למשחק התקצר לשבוע במקום אחת לשבועיים. התוצאות בשני המשחקים הבאים כללו שתי תבוסות קשות. האחת בפארק דה-פראנס מול פ.ס.ז' 7:2. ליאו מסי וקיליאן אמבפה עם צמדים, ניימאר, שון גולדברג בשער עצמי ושער של קרלוס סולר השאירו לחיפה פתח לזכות במקום השלישי בבית שהיה מאפשר המשך המסע האירופי בליגה האירופית.

הקלפים נטרפו במשחק הבית האחרון מול בנפיקה. זו נאבקה ראש בראש עם הצרפתים על הזכות להיות ראשונים בבית, חיפה שילמה את המחיר. יובנטוס הפסידה לפריס, בנפיקה הוליכה בחיפה משער של גונסאלו ראמוס (20) ולרגע נדמה היה שחיפה בתמונה בזכות שער משווה של שרי בבעיטת עונשין. שוב, כמו בפריס, העומס הכריע, בנפיקה לחצה על הדוושה וכבשה חמישה שערים נוספים על ידי פטאר מוסה, אלכס גרימלדו, רפא סילבה, הנריקה ארוחו וז'ואאו מריו.

תם ונשלם מסע אירופי נפלא, בתקווה שזאת לא הפעם האחרונה. נותר טעם של עוד.